Hoe kan je zonnepanelen kabels wegwerken?

Inhoudsopgave

Wanneer er zonnepanelen worden geplaatst op bijvoorbeeld het dak van je woning spreekt het voor zich dat er daarbij ook kabels moeten worden gelegd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze kabels op een verzorgde manier worden weggeplaatst en weggewerkt.

Is dat niet het geval? Dan kan dat namelijk een zeer slordige indruk nalaten. Bovendien is het zo dat verschillende kabels richting de meterkast lopen. Wanneer deze niet op een nette manier worden verwerkt kan dat dus met andere woorden ook zomaar in je huis voor een extra slordig effect zorgen.

In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over hoe zonnepanelen kabels wegwerken op een zo efficiënt mogelijke manier kan gebeuren? Dan is het zeker interessant om even de onderstaande informatie door te gaan nemen.

Zonnepanelen kabels wegwerken op een schuin dak

Hoe kabels zonnepanelen netjes wegwerken?
Netjes wegwerken van kabels zonnepanelen tips

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de aanwezigheid van zonnepanelen op een schuin dak. In deze situatie komt de bekabeling onder de zonnepanelen te liggen. In ieder geval voor zover dat gaat.

Voor alle zonnepanelen geldt dat ze onderling met elkaar worden verbonden. Dit tot er nog slechts twee stekkers overblijven evenals uiteraard de bijbehorende aarde kabels. Dit betekent dus concreet dat er drie kabels naar de omvormer lopen welke afkomstig zijn van de zonnepanelen.

Het gaat hierbij meer concreet om de onderstaande drie kabels:

  1. Een zwarte kabel (de min kabel)
  2. Een rode kabel (de plus kabel)
  3. Een groene kabel met zachte kern (aarde)

In principe is het zo dat er twee buizen van PVC geplaatst worden van telkens 19mm. Voor deze buizen geldt dat ze van het dak naar de omvormer lopen. Het is door deze PVC buizen dat de kabels op een nette en bovendien ook veilige manier doorgeleid kunnen worden. Daarbij is het zo dat de plus kabel door de eerste buis wordt gevoerd terwijl de min kabel evenals de aardekabel door de tweede buis zal worden geleid. Het uiteinde van de buis bevindt zich direct bij de omvormer. Op deze manier zie je alleen maar de buizen en dus niet de kabels. Je zonnepanelen kabels wegwerken kan op deze manier dus eigenlijk vrij eenvoudig gebeuren wanneer er sprake is van een schuin dak.

Zonnepanelen kabels wegwerken op een plat dak

Is er sprake van een plat dak waar zonnepanelen op geplaatst worden? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de kabels geleid zullen worden via het systeem en de kabelgoten naar een bepaald punt.

Er is sprake van een aparte kabeldoorvoer terwijl de zogenaamde ophoogvoetjes ervoor zorgen dat de kabels gescheiden worden van het dak. Vervolgens zullen de kabels opnieuw worden gescheiden van elkaar met behulp van PVC buizen.

Met het oog op het voorkomen van waterschade en dergelijke is het zo dat er een aparte afsluiting zal worden gemaakt. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat alles op het dak echt netjes blijft.

In het gebouw zelf zullen de kabels doorgeleid worden met buizen waarbij er op het laatst gebruik zal worden gemaakt van een flexibele buis om de bocht te kunnen maken richting de omvormer. De volledige bekabeling zal uiteraard worden beschermd tegen zaken zoals UV-licht. Dat is logisch.

Wat met de AC-bekabeling tussen de omvormer en de meterkast?

Bij een systeem met zonnepanelen wordt er steevast gebruik gemaakt van een zogenaamde omvormer. Het is de taak van deze omvormer om ervoor te zorgen dat gelijkstroom omgezet kan worden in wisselstroom.

Voor de AC-kabel geldt op haar beurt dat ze de stroom moet geleiden richting de meterkast. Het is uiteindelijk de bedoeling om ervoor te zorgen dat de kabel onzichtbaar wordt gemaakt voor het menselijk oog. Belangrijk hierbij is vooral om te weten of de omvormer zich buiten de meterkast bevindt of niet.

Het is mogelijk dat de kabels zowel via binnen als via buiten worden geleid naar de omvormer. In ieder geval zal dit gebeuren aan de hand van buizen en kan ervoor worden gekozen om deze netjes weg te werken.

Er zal door de installateur altijd op voorhand goed gekeken worden naar de plaats van de omvormer evenals naar de bekabeling die loopt naar de meterkast. Niet zelden is het zo dat men tracht gebruik te maken van de bestaande PVC leidingen om daar een extra kabel door te trekken.

Je zonnepanelen kabels wegwerken, zeker niet onbelangrijk!

De zonnepanelen kabels wegwerken waarvan sprake is zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. In eerste instantie is het zo dat er op die manier uiteraard een overzichtelijk(er) geheel wordt gecreëerd. Dat is echter niet alles.

Daarnaast kan er vaak ook veel efficiënter worden ingegrepen wanneer er zich een bepaalde storing of een specifiek probleem voordoet. Heb je dus met andere woorden zonnepanelen geplaatst en wil je ervoor zorgen dat de bekabeling zowel binnen als buiten je huis geen slordig effect creëert? In dat geval is je zonnepanelen bekabeling wegwerken altijd meer dan de moeite waard.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.