Welke invloed heeft een laadpaal op verzekeringen?

Inhoudsopgave

Het is fijn om je auto aan je eigen laadpaal aan te sluiten. Het gemak op eigen terrein, zogezegd. Je laadt niet te duur en hoeft ook niet te wachten want je bent al thuis. Steeds meer huishoudens beschikken dan ook al over een privé laadpaal. Die staat wel bijna altijd buiten, natuurlijk.

En dan ineens bekruipt je een vreemd gevoel: wat als iemand jouw laadpaal nu gewoon gaat stelen? Dan moet er een vervanger komen. Of iemand rijdt je paal omver? Wie betaalt dan de schade? Ben je eigenlijk wel verzekerd voor diefstal of schade?

Dit artikel behandelt het verzekeren en het dekken van een laadpaal bij je thuis.

Schade of diefstal van mobiel laadpunt of vaste laadpaal

Invloed laadpaal op verzekeringen
Uitleg over de relatie tussen laadpalen en verzekeringen

Wie thuis gaat laden kan kiezen tussen een vaste laadpaal of een mobiel laadpunt. De laatste is een mobiele thuislader waarmee je je elektrische auto via een normaal stopcontact aansluit. Een vaste laadpaal staat op een en hetzelfde punt gemonteerd.

Beide laadstations kunnen onderhevig raken aan schade of diefstal. Ben je daarvoor verzekerd en zo ja via welke verzekering? Die vragen zijn afhankelijk van je vaste laadpaal of je mobiele laadpunt.

En bij je vaste laadpaal gaat het dan vooral om het punt of je een eigen huis (appartement) hebt of dat je je woning of appartement huurt. Hieronder vind je meer over verzekeringen en dekkingen per categorie.

Mobiel laadpunt

Je inboedelverzekering dekt schade aan en diefstal van je mobiele laadpunt. Het wordt namelijk meegenomen als een accessoire van je auto. Mocht je mobiele laadpunt gestolen worden uit garage of huis, dan geldt er een inboedeldekking tot een bepaald bedrag.

Wel moeten dan vaak braaksporen worden aangetoond bij de ingangen van garage of huis. Afhankelijk van je verzekeraar, wisselt het te vergoeden bedrag. Mocht je lader uit de auto worden ontvreemd, dan is er een beperkte dekking die onder je inboedelverzekering valt.

Kort gezegd: dekking van een mobiel laadpunt, gestolen vanuit je huis, is vaak het hoogst. Daarna volgt een lagere dekking vanuit je schuur of garage. En de vergoeding van een uit de auto gestolen mobiele lader is weer lager. Je kunt proberen om extra dekking af te sluiten.

Vaste laadpaal op het erf van je woonhuis

Veelal is schade en diefstal standaard gedekt en wel via je opstalverzekering. Dat komt omdat je paal aard- en nagelvast is. Verstandig is om zodra je een vaste laadpaal hebt geïnstalleerd, dit door te geven aan je verzekeraar.

Zie je in de verzekeringspolis dat er geen dekking is of te weinig, dan kun je overstappen naar een verzekeraar die schade of diefstal wel volledig vergoed. Sommige verzekeraars noemen de laadpaal en de maximale dekking daarvoor. Bij anderen is geen apart bedrag vermeld voor de laadpaal maar valt de dekking onder een overkoepelend maximumbedrag.

Vaste laadpaal bij je appartement

Bevindt jouw laadpaal zich op het terrein dat bij jouw koopappartement hoort? Vaak is je laadpaal dan verzekerd via je inboedelverzekering en wel onder de dekking van het eigenaarsbelang.

Dit is als aanvullende verzekering soms ook nodig. Want het kan zijn dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering heeft geregeld met een dekking die de schade of de diefstal van jouw laadpaal dan niet (volledig) kan vergoeden.

Check wel even bij je inboedelverzekeraar of je dekking voor eigenaarsbelang hoog genoeg is. Is dat niet zo, kies dan voor een uitgebreidere dekking.

Vaste laadpaal bij een huurwoning of huurappartement

Woon je in een huurwoning, dan kun je alsnog je laadpaal meeverzekeren op je inboedelverzekering. De laadpaal valt dan onder huurdersbelang. De meeste inboedelverzekeraars hebben al een standaardbedrag staan als dekking onder huurdersbelang.

Mist de dekking of is deze onvoldoende geworden na aankoop van je vaste laadpaal? Check of je de dekking van je huidige verzekeraar kunt verhogen. Of kies een verzekeraar waarbij de laadpaal onder huurdersbelang wel is gedekt tegen diefstal en schade.

Een enkele inboedelverzekeraar heeft huurdersbelang niet standaard meeverzekerd (De Goudse en Inshared). En bij FBTO (basis) is zo’n dekking niet mogelijk.

Laadpaal en brandverzekering

Voor de brandverzekering kan het plaatsen van een laadpaal gevolgen hebben. Dit geldt vooral als er inpandig wordt geladen. In het geval van appartementen met een Vereniging van Eigenaren bijvoorbeeld in de inpandige autoparkeerkelder.

Dit is vrij nieuwe materie zodat je het beste voor plaatsing van je laadpaal contact op kunt nemen met je brandverzekeraar. Ook omdat niet elke verzekeraar dezelfde condities heeft. Zo kunnen eisen gesteld zijn aan:

  • Locatie van laadpaal
  • Minimaal aantal brandblussers in parkeergarage
  • Aanwezigheid van rookmelders of sprinklers
  • Maximaal aantal laadpalen in dezelfde ruimte
Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.