Hoe werkt een thuisbatterij?

Inhoudsopgave

Een toenemend aantal Nederlandse huishoudens kiest bewust voor de investering in een thuisbatterij. Mede doordat het aanbod aan thuisbatterijen de laatste jaren sterk gegroeid is en energieleveranciers de mogelijkheid bieden om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Dat laatste maakt dat een thuisaccu niet alleen interessant is voor huishoudens met een zonne-energiesysteem, ook voor gezinnen zonder. Hoe werkt een thuisbatterij? Op welke manier verdien je een thuisbatterij terug, wanneer je geen zonnepanelen hebt? Dit artikel legt het je uit.

Werking thuisbatterij met een zonne-energiesysteem

Hoe werkt een thuisbatterij
Uitleg hoe werkt een thuisbatterij

Huishoudens met een zonne-energiesysteem leveren zeker op zonnige zomerdagen al snel een deel van de opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op de momenten dat de opbrengst van je zonne-energiesysteem piekt, is de vraag naar stroom in huis vaak immers beperkt. Je kunt dit enigszins compenseren door de vaatwasser en bijvoorbeeld wasmachine overdag in te schakelen. In plaats van het overschot aan groene stroom terug te leveren, kun je dit in huis opslaan op een thuisbatterij. Je gebruikt de opgeslagen groene stroom vervolgens op het moment dat de vraag in huis groter is dan het aanbod van je zonnepanelen.

Thuisbatterijen zijn vaak modulair opgebouwd

Het systeem van Sessy is, vergelijkbaar met de thuisbatterijen van andere producenten, modulair opgebouwd. Iedere module biedt een opslagcapaciteit van 5 kW. Het is afhankelijk van het gemiddelde overschot aan groene stroom, hoeveel van deze modules jij zou moeten installeren om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van een thuisbatterij. Het systeem is uit te breiden tot een maximum van zes modules (bij een 3×25 Ampère-aansluiting in huis).

Belangrijk voordeel van de modulaire opbouw van het systeem is de mogelijkheid om de capaciteit van je thuisbatterij mee te laten groeien met de energiebehoefte binnen je gezin. Een gezinsuitbreiding kan het bijvoorbeeld interessant maken om een extra module aan de thuisbatterij toe te voegen.

Dynamisch energiecontract combineren met een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij echter, wanneer je geen zonnepanelen hebt? Is de investering in een accu ook in dat geval interessant? Het antwoord is ja! Je kunt een thuisbatterij, zoals de modellen van het Nederlandse Sessy, combineren met een dynamisch energiecontract. Er zijn verschillende energieleveranciers die het voor huishoudens met zo’n contract mogelijk maken om te handelen in stroom. Dat gebeurt op de onbalansmarkt.

Specifiek voor de thuisbatterij van Sessy geldt dat het handelen op de onbalansmarkt mogelijk is via de meegeleverde software: SessyConnect. Het handelen zelf gebeurt via FrankEnergie bij deze producent.

Door stroom in te kopen op de momenten dat de stroomprijs laag ligt en dit vervolgens op te slaan op je thuisbatterij, kun je ook op momenten dat de prijs piekt goedkope energie verbruiken. Koop je stroom bijvoorbeeld rond het middaguur in, om dit pas in de avonduren te gebruiken voor de inductie kookplaat, de boiler voor het warme water bij het douchen, enzovoorts.

Slimme software op een thuisbatterij

Om nog wat verder in te zoomen op het systeem van Sessy; dit product is uitgevoerd met slimme software. Deze software kijkt naar de gemiddelde opbrengst van je zonne-energiesysteem, naar de bijdrage van de batterij en naar het verbruik van je huishouden. Op basis van deze drie componenten berekent het systeem zelf, of de thuisbatterij moet worden opgeladen. Bij het instellen van het systeem heb je de keuze uit verschillende standen.

Nul-op-de-meter modus

Deze modus is gericht op het klassieke gebruik van een thuisbatterij. Overdag slaat de thuisbatterij een overschot aan zelf opgewekte groene stroom op. Vervolgens ontlaadt de batterij zichzelf, op het moment dat de vraag naar energie toeneemt binnen je huishouden. Het is de ideale modus voor gezinnen met een energiecontract op basis van een vast of variabel tarief.

Dynamische modus

Heb je een energiecontract met een dynamisch tarief? In dat geval is de dynamische modus van de Sessy thuisbatterij interessant. In deze modus berekent de slimme software van het systeem wanneer er stroom moet worden ingekocht en wanneer je de batterij het beste kunt ontladen. Zo bespaar je maximaal, zonder dat je hier zelf tijd in hoeft te steken.

Open modus

De derde mogelijkheid is de open modus. Het gebruik hiervan is interessant voor huishoudens die de aansturing van hun thuisbatterij zelf willen regelen. Dit kun je doen door een extern programma via de API Sessy met je thuisbatterij te laten praten.

Advies over de werking van een thuisbatterij

Deze pagina gaf antwoord op de vraag, hoe werkt een thuisbatterij? Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over de werking van een (Sessy) thuisbatterij, of ben je benieuwd wat de specifieke voordelen voor jouw huishouden zijn? Een adviseur van Recharged vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.