Ook in Duitsland groeide het aantal installaties van zonnepanelen fors in 2023

Inhoudsopgave

Niet alleen in Nederland nam het aantal installaties van zonnepanelen het afgelopen jaar fors toe; datzelfde geldt voor Duitsland. Waar in 2022 zo’n zeven gigawattpiek aan geïnstalleerd vermogen werd toegevoegd aan het Duitse totaal, verdubbelde dat getal in 2023 naar zo’n veertien gigawattpiek. Althans, dat is de verwachting op dit moment. De exacte cijfers volgen later in 2024, maar eind november stond het geïnstalleerd vermogen in 2023 al op 13,2 gigawattpiek. Zo blijkt uit statistieken van het BSW, het Bundesverband Solarwirtschaft.

De verwachting is dat de vraag naar zonnepanelen de komende jaren hoog blijft over de grens. Men profiteert van een relatief lage aanschafprijs, nu de vraag iets is afgenomen ten opzichte van begin 2023 en eind 2022. Niet alleen vlakte de vraag de afgelopen maanden iets af; ook nam het aanbod toe.

Meer dan een miljoen nieuwe installaties van zonnepanelen

Installaties zonnepanelen Duitsland 2023
Groei in installaties zonnepanelen Duitsland 2023

Volgens het BSW werden in 2024 meer dan een miljoen installaties van zonnepanelen aan het totaal toegevoegd. Dat is grotendeels in lijn met hetgeen de Duitse toezichthouder, de Bundesnetzagentur, meldt.

Deze registreerde tot begin december een totaal van zo’n 950 duizend nieuwe installaties. Het is fors meer dan de afgelopen jaren het geval was in Duitsland. Zo lag de groei van het aantal installaties in 2022 nog op iets minder dan 400 duizend (391.301). In 2021 werd zelfs de 250 duizend (234.994) niet gehaald en in 2020 lag de netto groei van het aantal installaties met zonnepanelen nog onder de 200 duizend (180.006).

Als een van de succesfactoren van de snelle groei in het aantal installaties met zonnepanelen wordt de afname van de bureaucratie rond de installaties genoemd door het BSW.

Hoge verwachtingen rond installaties in 2024

Het BSW verwacht dat de groei in het aantal installaties met zonnepanelen in 2024 onverminderd hard zal groeien. Men schat tenminste 1,5 miljoen nieuwe installaties bij het totaal op te mogen tellen, enkel uitgaande van de particuliere woningeigenaren. Daar komen de installaties van verhuurders van woningen nog bij. De prognose van het BSW is gebaseerd op een onderzoek dat zij in december uitvoerden onder zo’n duizend vastgoedeigenaren. Of dergelijke aantallen daadwerkelijk gehaald zullen worden is afwachten.

Totaal aantal installaties overschrijdt de drie miljoen

2023 was voor Duitsland tevens het jaar waarin het totale aantal installaties van zonnepanelen de drie miljoen overschreed. Dat aantal ligt inmiddels op meer dan 3,6 miljoen, waarmee de 4,0 miljoen installaties in zicht komen. Eind 2022 lag het aantal installaties nog op een kleine 2,7 miljoen.

Focus op het opslaan van hernieuwbare energie

Met de groei in het aantal installaties met zonnepanelen neemt ook de aandacht voor het opslaan van deze hernieuwbare energie toe. De Duitse regering werkt momenteel aan een strategie die hier invulling aan moet geven in de komende jaren. Toch is het BSW vooralsnog niet tevreden met de aanpak van de regering. Zo zouden heldere doelstellingen nog ontbreken.

Ook in Nederland wordt het opslaan van energie belangrijker de komende jaren, mede als gevolg van een overbelasting van het stroomnet en de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling. Over die laatste aanpassing moet nog gestemd worden in de Eerste Kamer. De verwachting is dat dit in de loop van 2024 gebeurt, met een positieve afloop tot gevolg. Het maakt het salderen financieel minder aantrekkelijk voor huishoudens.

Niet langer subsidie voor elektrische auto’s

Niet alleen lijkt er de komende jaren wat te zullen veranderen op het gebied van de opslag van groene stroom in Duitsland. Eerder werd al besloten dat de subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto in 2024 niet meer gebruikt kan worden door consumenten.

Het oorspronkelijke plan schreef voor dat deze subsidie ook dit jaar nog zou worden aangeboden om de aanschaf van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken voor de consument. Tot de laatste maanden vorig jaar profiteerden Duitse consumenten van een subsidie van maximaal 4.500 euro. De subsidie is ingetrokken om het begrotingstekort waarvan sprake is in Duitsland op te kunnen lossen.

Overigens ligt de Duitse subsidie fors hoger dan die in Nederland. Hier kan men bij de aanschaf van een elektrische auto aanspraak maken op een subsidie tot 2.950 euro. Bij een occasion gaat het om een bedrag van maximaal 2.000 euro.

Het stopzetten van de Duitse subsidie was eind 2023 al zichtbaar: het aantal verkopen van elektrische auto’s daalde met zo’n 58 procent ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder. De verwachting is dat deze trend zich in 2024 doorzet.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.