Meestal gaat het laden van een auto aan je eigen laadpaal prima. Een enkele keer echter faalt een laadsessie. Ook als een laadpaal geheel volgens de regels geïnstalleerd is, kan het laden soms even niet goed gaan of helemaal niet werken.
In dit artikel passeren 7 veelvoorkomende laadproblemen de revue. En dan niet zeer specifieke problemen maar laadpaalproblemen die gemiddeld wat meer mensen wel eens overkomen.
Geen stroomtoevoer: laadkabel
Daar sta je dan bij je laadpaal en er gebeurt niets. Je auto laadt gewoon niet op. Vaak heeft dit te maken met een storing ergens in de laadpaal zelf. Om nu te ontdekken waar die storing zich precies bevindt, kun je een paar zaken gaan controleren. Allereerst kan je aandacht naar de laadkabel. Is deze wel juist aangesloten? Ontkoppel de kabel en sluit die daarna opnieuw en nauwkeurig aan.
Geen stroomtoevoer: meterkastcheck en alternatieve laadpaal check
De paal werkt nog niet? Dan is de laadpaal zelf aan de beurt. Staat er wel spanning op de paal? Controleer dit in huis bij je meterkast. Wellicht is er een aardlekschakelaar omgewipt. Bekijk wat daar de oorzaak van kan zijn. En zet de aardlekschakelaar weer in de juiste stand.
Is dat ook niet het probleem? Dan check je of je auto wel laadt bij een andere laadpaal. Lukt dat, dan is het resetten van je eigen laadpaal wellicht verstandig. Lukt het je ook bij een andere laadpaal niet om de auto te gaan laden? Dan is je eigen laadpaal misschien niet stuk, maar ligt het probleem ergens in de auto zelf.
Trage stroomtoevoer
Je kunt ook geconfronteerd worden met een wel heel langzaam ladende auto. De auto laadt dan opvallend traag op, zeker gezien de eerdere laadbeurten. Wat kan er aan de hand zijn?
Dit trage laden kan te maken hebben met instellingen in de auto-software. De laadpaal zelf komt wel met voldoende vermogen, alleen heeft de auto het moeilijk die stroomaanvoer te verwerken. Kijk dan eerst of de instellingen wel goed staan.
Het kan ook zijn dat terwijl je probeert te laden, elders in huis apparaten aanstaan en dan vooral apparaten zoals een wasmachine die veel stroom nodig hebben. Je laadpaal kan er, door te laden, ook voor zorgen dat je eigen stroomnet overbelast wordt.
Overbelasting tegengaan met dynamic load balancing
Dat gebeurt niet als je een laadpaal hebt die dynamic load balancing aan boord heeft. Want in dat geval checkt de laadpaal steeds hoeveel stroom er beschikbaar is voor het laden; staan er diverse stroom verslindende apparaten bij je thuis in werking, dan calculeert het dynamic load balancing systeem wat er nog via de lader naar de auto-accu kan. En als dat weinig is, laadt de auto dus traag.
Als laatste kan een traag ladende auto ook gehinderd worden door je stroomnetwerk. Jouw laadpaal heeft dan een maximale laadsnelheid die je stroomnetwerk niet aan de paal kan leveren. In dat geval moet je in de meterkast een drie fasen groepenkast (krachtstroom) aan laten leggen.
Zo verzwaar je je stroomnet en gaat het maximale vermogen zo omhoog dat je je laadpaal op de volle capaciteit kunt benutten.
Je kunt de laadsessie niet starten
Wat je ook doet met je laadpas, de laadpaal start niet. Check eerst met een andere laadpas of de paal dan wel geactiveerd wordt. Gaat dat goed, dan is het mogelijk dat de eerdere laadpas nog niet geactiveerd is. Dit probleem kan opgelost door bij de verstrekker van de laadpas navraag te doen.
Twee andere mogelijkheden om dit probleem uit de wereld te helpen: auto nog een keer aansluiten of je laadpaal even resetten.
Een offline laadpaal
Is je laadpaal offline? Ga dan controleren of er wel spanning op de laadpaal staat. Daarvoor ga je naar je meterkast. Wellicht is je stroomnet onlangs overbelast geraakt. Dat zie je aan een aardlekschakelaar die gewipt is naar de passieve stand. Even omzetten en er is weer stroom.
Gebeurt het omwippen naar passief echter steeds opnieuw, dan kun je het beste contact opnemen met de installateur van je laadpaal. Het kan dan namelijk zijn dat er net iets niet goed is ingesteld of aangesloten.
Staat er op je offline laadpaal wel spanning, dan is een eenvoudige reset voldoende. Of gewoon de stekker nogmaals aansluiten.
De laadpas wordt niet herkend door de laadpaal
Het LED-licht van je laadpaal toont of de laadpas herkend wordt. Is dat niet geval, dan zie je een rood knipperend licht of een rood of wit licht. In de meeste gevallen blijft een herkenning uit omdat ‘roaming’ niet geactiveerd is op de laadpaal. Dit kan gemakkelijk opgelost, gewoon de laadpaal openzetten voor externe laadpassen.