De investering in zonnepanelen helpt je bij te dragen aan een beter, duurzamer milieu en bespaart je veel geld. Een groot deel van het jaar gebruik je elektrische apparaten in huis met zelf opgewekte groene stroom; de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt hiermee steeds kleiner.
Wanneer je de aankoop van een zonne-energiesysteem overweegt, zal je al snel veel vragen hebben. Wat betekent de term Wattpiek, die je tegenkomt bij het vergelijken van zonnepanelen? In hoeverre bepaalt deze waarde het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb? Wat is het piekvermogen bij zonnepanelen? In dit artikel lees je meer over de betekenis van deze specificaties van zonnecollectoren.
Zo bereken je het piekvermogen bij zonnepanelen
Het piekvermogen bij zonnepanelen toont het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren. Je bepaalt op basis hiervan wat een paneel aan zonnestroom kan produceren.
Men drukt het piekvermogen uit in Wattpiek, vaak afgekort tot Wp. Door de piekvermogens van verschillende zonnepanelen op een rijtje te zetten, kun je de diverse opties relatief makkelijk met elkaar vergelijken. Houd er hierbij rekening mee dat de kwaliteit van een zonnepaneel door veel meer bepaald wordt, dan uitsluitend het piekvermogen.
Dit zegt het piekvermogen over zonnepanelen
Wat vertelt het piekvermogen bij zonnepanelen over de daadwerkelijke opbrengst van een paneel? Het piekvermogen is bepaald op basis van een test onder ideale omstandigheden. In de praktijk zal al snel blijken, dat het piekvermogen niet of nauwelijks gehaald wordt.
Het is om deze reden dat vaak niet met deze waarde wordt gerekend bij het vaststellen van het vermogen van een zonne-energiesysteem. Afhankelijk van potentiële omgevingsfactoren, zoals de hellingshoek van het dak, omliggende bebouwing of een dakkapel, rekent men met een waarde tussen de 80 en 90 procent van het piekvermogen van een paneel.
Piekvermogen van 400 tot 450 Wp normaal
In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen sterk toegenomen. Producenten die binnen Tier 1 vallen, dat is een categorie met producenten die tenminste vijf jaar actief zijn en de volledige productielijn in eigen beheer hebben, leveren tegenwoordig zonnepanelen met een piekvermogen van al snel 400 à 450 Wp.
Er zijn ook zonnecollectoren met vermogens rond de 500 Wp. Deze zijn vaak echter fors duurder, wat niet altijd loont. Naast het piekvermogen van de zonnepanelen speelt bijvoorbeeld ook de efficiëntie van het paneel en het vermogen van een omvormer mee.
Piekvermogen wisselt per type zonnepaneel
Wanneer je zonnepanelen met elkaar vergelijkt, zal al snel opvallen dat er verschillen bestaan in de opbouw ervan. Zo kun je kiezen uit mono- en polykristallijne zonnepanelen en bijvoorbeeld dunne film zonnepanelen. Van deze modellen leveren de monokristallijne zonnecollectoren doorgaans het grootste piekvermogen, te herkennen aan hun volledig zwarte kleur.
Daarna volgen de polykristallijne zonnepanelen, die vaak een blauwe gloed hebben. De derde optie, de dunne film zonnepanelen, heeft over het algemeen een beperkter piekvermogen en is daardoor minder populair. Dunne film zonnepanelen zijn zeer flexibel en licht.
Vermogen van zonnepanelen neemt door de jaren heen af
Een ander aspect om rekening mee te houden is de vermogensgarantie die een producent van zonnepanelen biedt. Bij de eerder genoemde Tier 1-producenten ligt die garantie doorgaans al snel op 25 of zelfs 30 jaar.
Het betekent dat de afschrijving op het piekvermogen van deze zonnepanelen in de eerste 25 tot 30 jaar beperkt is. Vaak is het piekvermogen na die periode nog minimaal 80 procent van de oorspronkelijke waarde. Het maakt de keuze voor zonnepanelen van een Tier 1-producent tot een hele duurzame; je hebt er jaren plezier van.
Aantal zonnepanelen berekenen met piekvermogen
Aan de hand van het piekvermogen van zonnepanelen kun je een inschatting maken van het benodigde aantal zonnepanelen. Bekijk wat je de afgelopen jaren verbruikt hebt aan stroom, om daar vervolgens het gemiddelde van te nemen per jaar. Deel deze waarde door 85% van het piekvermogen van de zonnepanelen die je gevonden hebt. Het toont het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je huidige energieverbruik te kunnen compenseren.
Tip: kijk eens naar de handige tool op onze website, die je een indicatie geeft van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.
Laat een nauwkeurige berekening maken door een adviseur
Zoals eerder aangehaald zijn er verschillende factoren die bepalen of een berekening met 85% van het piekvermogen van zonnepanelen reëel is. Laat een adviseur van Recharged een nauwkeurige berekening voor je maken, waarin verschillende omgevingsfactoren worden meegenomen.
Ook kan deze adviseur je meer vertellen over de impact die de keuze voor een string- of juist micro-omvormer kan hebben op het vermogen dat een zonne-energiesysteem in zijn geheel levert.