De montage van zonnepanelen op het dak van een woning, een overkapping of bijvoorbeeld schuur levert huishoudens verschillende voordelen op. Zelf groene stroom opwekken draagt bij aan een duurzamere wereld en helpt je maandelijks fors te besparen op de energierekening. De huidige stroomprijzen maken, in combinatie met het toenemende rendement van zonnepanelen, dat een investering relatief snel wordt terugverdiend. Een vraag die vaak al snel opspeelt bij huishoudens die de montage van een zonne-energiesysteem overwegen is: hoelang duurt zonnepanelen plaatsen? Dit artikel biedt je het antwoord op deze vraag.
Plaatsen zonnepanelen laten doen door een monteur
Hoewel het niet verboden is om zonnepanelen zelf te plaatsen, wordt dit sterk afgeraden. Bij de montage van zonnepanelen komt veel kijken. Denk aan het op de juiste wijze bevestigen van de zonnecollectoren aan het dak, maar ook aan het aansluiten van het systeem op de meterkast in huis. Of wat te denken van het monteren van de omvormer? Een monteur heeft de kennis en ervaring in huis om deze klus op de juiste wijze aan te pakken. Dat bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook problemen met het zonne-energiesysteem.
Let op: in veel gevallen heb je geen garantie op de panelen, wanneer je deze zelf gemonteerd hebt. Bij stormschade zal je de zonnepanelen zodoende zelf moeten vervangen.
Duur montage zonnepanelen afhankelijk van omvang systeem
Het antwoord op de vraag hoelang het plaatsen van zonnepanelen duurt is sterk afhankelijk van de omvang van het zonne-energiesysteem. Een systeem met zeven à acht zonnecollectoren wordt vaak in een halve dag geïnstalleerd: vier tot vijf uur. Gaat het om een systeem met achttien à twintig zonnepanelen, dan heeft een monteur al snel een dag nodig. Bij grotere zonne-energiesystemen wordt met meerdere dagen gerekend.
Verschillende factoren hebben invloed op installatietijd
De installatietijd van een zonne-energiesysteem valt op voorhand echter nooit precies te zeggen. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van de locatie waar je de zonnepanelen wilt laten plaatsen. Of denk aan de afstand die moet worden overbrugd tussen de voorgenomen plaats van de omvormer in huis en de zonnepanelen op het dak.
Over het algemeen worden de zonnepanelen vooraf grotendeels voorbereid voor de montage op het dak. Het maakt dat de daadwerkelijke installatie vaak maar een paar uur in beslag neemt.
Aanpassen van de aansluiting in de meterkast
Een andere belangrijke factor hierin is de huidige samenstelling van de meterkast. Bij het aansluiten van een zonne-energiesysteem moeten er één of meerdere nieuwe groepen worden toegevoegd. De benodigde samenstelling van de meterkast is afhankelijk van het vermogen dat de zonnepanelen leveren.
Een groep in de meterkast kan een vermogen van circa 3.600 Watt verwerken. Ligt het vermogen van het zonne-energiesysteem boven die waarde? In dat geval zijn er meerdere groepen vereist.
Naast het aantal groepen dat bepaald wordt door de samenstelling van het zonne-energiesysteem, heeft diezelfde samenstelling ook invloed op de benodigde hoofdaansluiting. Veel huishoudens hebben momenteel een 1-fase aansluiting in de meterkast.
Overschrijdt het totale vermogen van het zonne-energiesysteem een waarde van 6.000 Watt? In dat geval volstaat een 1-fase aansluiting niet en zal deze moeten worden omgezet naar een 3-fase aansluiting.
Voorbereidingen die je zelf kunt treffen
Om de montage van de zonnepanelen en de aansluiting ervan in huis zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je een aantal stappen zetten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het dak zo goed mogelijk bereikbaar is, door bijvoorbeeld een tuinset tijdelijk van het terras te halen.
Ook de meterkast moet toegankelijk zijn voor de monteurs. Verwijder obstakels, zodat deze de uitvoering niet vertragen. Denk op zolder, in het geval van zonnepanelen op het dak van je woning, alvast na over een geschikte plek voor de omvormer. Een adviseur van Recharged kan je vooraf meer informatie geven over het bepalen ervan.
Registreren van zonnepanelen na installatie
Nadat de installatie van de zonnepanelen is afgerond, dien je deze te registreren. Dit is iets wat je eenvoudig zelf kunt doen. Het registreren van een nieuw zonne-energiesysteem is verplicht in Nederland; je doet dit via de netbeheerder. In sommige gevallen wordt het aanmelden van de zonnepanelen door de installateur gedaan.
Advies over plaatsen zonnepanelen op het dak
Benieuwd hoelang het plaatsen van zonnepanelen duurt op jouw dak? Neem eens contact op met een adviseur van Recharged. Op basis van de beschikbare ruimte op het dak, je huidige energieverbruik en factoren die het rendement van je zonnepanelen negatief beïnvloeden (omliggende bebouwing, bomen, etc.) bepaalt deze hoeveel zonnecollectoren je zou moeten laten plaatsen om voldoende stroom op te wekken. Dit bepaalt vervolgens hoelang de montage van het zonne-energiesysteem duurt.