Net als elektrische auto’s en overigens alle elektrische apparaten hebben laadpalen zo nu en dan ook baat bij een goede onderhoudsbeurt. Of je nu zakelijk of privé laadpalen hebt, een abonnement voor controle en kleine reparaties is handig om zo de goede werking van de laadstations te garanderen.
Bovendien zorg je ervoor dat door onderhoud je langer mee kunt met je laadstation. Eventuele problemen kunnen al worden ontdekt voordat ze je echt geld gaan kosten. Een kleine reparatie kost ook veel minder dan een grote.
Tot slot houd je het goede gevoel dat je een veilige installatie op je bedrijf of aan huis hebt staan. Want in de loop van de jaren kunnen zaken losraken of kan software op tilt komen en door een goed onderhoudscontract voorkom je dat.
Je laadpaal staat in weer en wind
In het algemeen wordt geconstateerd dat een oplaadpaal de eerste tijd zijn werk naar behoren voldoet maar dat er na een aantal jaren de nodige storingen kunnen optreden. De paal gaat het gewoon wat minder goed doen. Dat is eigenlijk ook logisch want zo’n paal staat buiten en moet weer en wind doorstaan, elke dag opnieuw.
Soms zit hij in de ijzel, dan weer vallen de slagregens eroverheen. Bovendien waait erbuiten nogal wat stof rond en ook klein ongedierte wriemelt zich nogal eens naar binnen.
Vaste punten bij onderhoud
Onderhoud is dan ook een preventieve manier om onheil te voorkomen. Hoe ziet dat onderhoud er in het kort uit?
- Laadpaal van binnen schoonmaken
- Alle bedrading nalopen
- Aansluiting controleren
- Testen van de aardlekschakelaar
De waarde van een servicecontract
Er zijn verschillende aanbieders op de markt waar je een servicecontract kunt afsluiten waarbij je gegarandeerd bent dat reparaties worden uitgevoerd én dat je eigen laadpaal thuis periodiek onderhoud krijgt. Want niets is zo vervelend als een onverwachte storing of zelfs dat de spanning van je laadpaal ineens wegvalt.
In zo’n servicecontract staat ook de responstijd genoemd waarbinnen problemen opgelost worden. De controle van en het onderhoud aan de laadpaal is vaak op jaarbasis. Dus elk jaar wordt je paal een keer helemaal nagekeken, de elektrische infrastructuur gecheckt en een update gedaan voor de software.
Het fijne van dit soort onderhoud is dat je de economische levensduur van je laadpaal flink kunt verlengen. De kosten van je investering strijk je dan dus over meer jaren uit dan de verwachte tien jaar.
Voordelen van onderhoud
In het kort heeft onderhoud de volgende voordelen:
- Het verlengt de levensduur van je laadstation
- Het voorkomt storingen
- Het voorkomt dure reparaties
- Het voorkomt vroegtijdige vervanging van je laadpaal
- Defecten worden tijdig geconstateerd
- De veiligheid van je laadpaal blijft in optima forma
- Je laadsessies worden niet ineens verhinderd door uitval
Hoe ziet het laadpaal onderhoud er gewoonlijk uit?
- Een- tot tweejaarlijkse onderhoudsbeurt
- Snelle 24/7 telefonische bereikbaarheid voor nood
- 72-uurs service voor monteursdienst
- Geen voorrij- en arbeidskosten
Sommige merken bieden ook specifiek onderhoud van een laadpaal. Neem nou Ecotap. Heb jij een laadpaal van dat merk, dan kun je voor onderhoud gewoon bellen. Een mogelijke storing wordt dan in eerste instantie getracht op te lossen op afstand. De snel laadpaal wordt gereset.
Helpt dat niet, dan biedt Ecotap vervolgstappen om het onderhoud alsnog goed uit te kunnen voeren. Er komt dan een expert langs.
De verzekering
In België geldt een iets andere situatie dan in Nederland. Daar moeten laadpalen worden gekeurd in het kader van het afgeven van een brandverzekering. In Nederland is dat (nog) niet verplicht.
Wel is het raadzaam voordat je een laadpaal activeert, om een gespecialiseerde installateur alles nog even goed na te laten lopen. Elk laadstation dient namelijk ook een goede elektrische beveiliging te hebben. Die beveiliging is vastgelegd in twee normen, de NEN 3140 en de NEN 1010. Het oplaadpunt moet zijn beveiligd tegen:
- Kortsluiting
- Overbelasting
Ook in Nederland zijn nu al verzekeringen die op basis van de NEN-normen een onafhankelijke keuring verplicht stellen voor ze een brandverzekering accepteren. Een algemene wettelijke verplichting op het keuren van een laadstation is er echter nog niet.
Voorkom problemen door de jaren heen
In feite gaan er ook stemmen op dat een laadpaal eigenlijk geen of heel weinig onderhoud nodig heeft. Dat kan zo zijn in de eerste jaren na plaatsing, maar daarna heeft regulier onderhoud toch wel een positief effect op veiligheid en ongestoord gebruik van het apparaat.
Niet alle onderhoud hoef je natuurlijk uit te besteden. Als je zelf eens in de zoveel tijd je laadpaal reinigt, komt dat ook al ten goede van de levensduur. Dat schoonmaken is heel eenvoudig, gewoon met een vochtige doek de buitenkant van de paal goed afnemen.