Combinatie van overcapaciteit zonnestroom en een zakelijke batterij

Inhoudsopgave

Het aantal nieuw gemonteerde zonne-energiesystemen nam de afgelopen jaren fors toe in Nederland. Niet alleen particulieren investeerden massaal in zonnecollectoren, ook bedrijven deden dat. Een zonne-energiesysteem kan een forse besparing op de energierekening opleveren en draagt bij aan een duurzame manier van ondernemen.

De groei in het aantal zonne-energiesystemen heeft echter ook een keerzijde: een overcapaciteit ligt al snel op de loer. Van een overcapaciteit van zonnepanelen spreekt men als het geheel aan zonnepanelen meer stroom opwekt, dan er op een zeker moment verbruikt kan worden. Een van de oplossingen voor een overcapaciteit van zonnestroom is een zakelijke batterij. Dit artikel beschrijft hoe een zakelijke accu een overcapaciteit aan zonnestroom helpt tegen te gaan.

Gevolgen van een overcapaciteit van zonnestroom

Overcapaciteit van zonnestroom en zakelijke batterij
Uitleg overcapaciteit zonnestroom en zakelijke batterij

Een overcapaciteit van zonnestroom zonder zakelijke batterij kan problemen geven. In die zin, dat bedrijven genoodzaakt zijn hun zonne-energiesysteem tijdelijk uit te schakelen. De opgewekte zonnestroom kan men immers niet kwijt, als een netbeheerder het terugleveren hiervan aan het stroomnet verhindert. Het leidt tot een situatie waarin de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem oploopt. Men kan het systeem niet optimaal benutten.

De stroom die je opwekt en niet direct gebruikt of kunt terugleveren aan het net, gaat verloren. Het betekent tegelijkertijd dat je op een later moment, wanneer de zon niet meer schijnt, onnodig veel (grijze) stroom af moet nemen van het stroomnet. Dat is niet alleen minder duurzaam, maar leidt ook tot hogere kosten. Een situatie die je wilt voorkomen!

Heb je interesse in een zakelijke batterij? Vraag een offerte aan bij onze partner ZakelijkeBatterij.nl

Overcapaciteit zonnestroom oplossen met zakelijke batterij

Er zijn verschillende manieren om de gevolgen van een overcapaciteit van zonnestroom op te vangen. Overweeg bijvoorbeeld de investering in een zakelijke batterij. Een accu voor bedrijven maakt het mogelijk om overschotten aan zelf opgewekte groene stroom binnen het eigen pand op te slaan.

Het biedt je de mogelijkheid deze stroom op een later moment alsnog te gebruiken. Zo gaat er niet langer groene stroom verloren, als gevolg van het moeten uitschakelen van het zonne-energiesysteem. Dit is duurzaam en helpt te besparen op de energiekosten.

Vergroot onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een zakelijke batterij als oplossing voor een overcapaciteit van zonnestroom is het vergroten van de onafhankelijkheid van het stroomnet. Voortaan wek je zelf stroom op, bewaar je dit op de zakelijke batterij en ontlaad je deze op het moment dat de vraag naar stroom groeit. Het is een alternatief voor het afnemen van stroom van het elektriciteitsnet.

Als gevolg van energiepieken in de aanvoer van groene stroom kunnen er onderbrekingen in de stroomvoorziening ontstaan. Ook groeit het risico op de aanvoer van stroom van een lage kwaliteit. Van een lage kwaliteit spreekt men, als de spanning van stroom lager ligt dan normaal gesproken het geval is. Het maakt dat de machinerie van bedrijven onnodig snel slijt, of tijdelijk helemaal niet werkt. Met een zakelijke batterij voorkom je dat deze stroomonderbrekingen jouw organisatie raken. Je kiest op zo’n moment voor het ontladen van de batterij.

Heb je interesse in een zakelijke batterij? Vraag een offerte aan bij onze partner ZakelijkeBatterij.nl

Energiemanagement als oplossing voor overcapaciteit zonnestroom

Naast de keuze voor het opvangen van een overcapaciteit van zonnestroom met een zakelijke batterij, helpt ook slim energiemanagement organisaties. De opbrengst van een zonne-energiesysteem is logischerwijs het grootst op de momenten dat de zon schijnt.

Pas de interne productielijn hierop aan, door de grootstroomverbruikers in deze productielijn heel bewust overdag te laten draaien. Daar waar je deze voorheen mogelijk ’s nachts inschakelde, om te profiteren van een lagere stroomprijs. Dergelijke kleine aanpassingen aan de productielijn maken dat je een zo groot mogelijk deel van de zelf opgewekte zonnestroom direct verbruikt.

Optimaal opladen van elektrisch wagenpark

Niet alleen aanpassingen aan de productielijn zijn interessant. Kijk ook nog eens naar de manier waarop het elektrische wagenpark van je organisatie momenteel wordt opgeladen. Veel collega’s zullen hun elektrische auto in de ochtend met de laadpaal verbinden.

Voorkom dat de laadpaal de accu direct volledig oplaadt. Interessanter is het om de accu bijvoorbeeld voor 20 of 30 procent op te laden, zodat korte zakelijke ritten gemaakt kunnen worden. Staat de auto de hele dag stil? In dat geval laad je de accu op, zodra de aanvoer van zelf opgewekte groene zonnestroom groeit. Vergelijkbaar met een aanpassing aan de productielijn, helpt dit de opgewekte zonnestroom direct te verbruiken.

Advies over beperken impact overcapaciteit zonnestroom

Benieuwd naar de wijze waarop je de impact van een overcapaciteit van zonnestroom met een zakelijke batterij kunt beperken? Of wil je meer weten over de toepassingen van een slim energiemanagement? Raadpleeg een specialist op dit vlak om jouw organisatie hierin de volgende stap te laten zetten.

Heb je interesse in een zakelijke batterij? Vraag een offerte aan bij onze partner ZakelijkeBatterij.nl

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.