Elektrisch rijden bijdrage energietransitie

Hoe draagt elektrisch rijden bij aan de energietransitie?

Inhoudsopgave

Om nu te zeggen dat een elektrische auto klimaatneutraal zou zijn, dat is net wat teveel van het goede. Maar elektrisch aangedreven voertuigen zijn wel de grootste kans om de energietransitie in goede banen te leiden.

Dit vanwege het eenvoudige feit dat de directe uitstoot van een brandstofauto veel groter is dan die van een elektrische auto. Dit artikel legt genuanceerd uit waarom.

Over uitstoot

Energietransitie en elektrisch rijden
Verband tussen elektrisch rijden en de energietransitie

Ook een elektrische auto heeft een directe uitstoot. De auto stoot fijnstof uit. En ook heeft een elektrische wagen indirecte uitstoot, bijvoorbeeld van CO2 en NOx (stikstofoxiden). Een accu-auto heeft inderdaad geen directe CO2-uitstoot. Alleen de elektra die de auto verbruikt, is wel met enige uitstoot opgewerkt. Want nog lang niet alle stroom krijgen we uit wind- of zonne-energie.

Kolen- en gascentrales draaien nog altijd voor de productie van stroom. Kijk je naar de totale uitstoot van elektrische auto’s vergeleken met de brandstofwagens, dan is een benzine- of dieselauto liefst tot vier keer meer vervuilend. Elektrisch rijden helpt dan ook om over te gaan op een schonere energietransitie.

Productie en gebruik

Beide types auto’s (op brandstof of elektra) worden op een zelfde manier gemaakt. In fabrieken die vervuilend werken. Maar de elektrische auto heeft een accupakket nodig. En juist dat pakket is gekoppeld aan extra CO2-uitstoot. De productie van een elektrisch voertuig is dus wat vervuilender dan die van een brandstofauto.

Alleen zijn de wagens bedoeld om te rijden. En hoe meer kilometers er zijn gereden, hoe lager de indirecte uitstoot van een accu-auto wordt ten opzichte van een brandstofauto. Op een gegeven moment is er een kantelpunt. TNO berekende dat dat ongeveer bij 39.000 rijkilometers moet liggen. Daarna rijdt een elektrische auto qua totale uitstoot steeds ‘groener’ dan een brandstofauto.

Omdat een accu wel 220.000 km mee kan gaan, kun je stellen dat een elektrische auto tot wel de helft of meer schoner rijdt, dan een brandstofvariant. Milieucentraal hanteert zelfs 60 % schoner.

Fijnstof

Fijnstof is niet fijn voor de gezondheid. Iedere auto zorgt voor toename van fijnstof, microscopisch kleine deeltjes die onder meer vrijkomen door het slijten van autobanden en door te remmen.

Aangezien een elektrische wagen kan afremmen op de elektromotor (het ‘regenereren’), slijten de remmen zelf minder. De fijnstofuitstoot is dan ook minstens een kwart geringer dan bij brandstofauto’s.

Stikstof

Ofwel NOx. Niet goed voor mens en dier en ook niet voor het klimaat. Stikstofoxiden levert een elektrische auto niet rechtstreeks maar indirect wel een beetje als er grijze stroom wordt geproduceerd.

Vooral kolen- en gascentrales zijn dus indirecte vervuilers voor auto’s die op grijze stroom rijden. Maar naarmate de groene stroom en de zonnestroom toeneemt, wordt die indirecte vervuiling alleen minder. En dat is weer een stap op weg naar groene energietransitie.

Metalen in de transitie

Elektrisch rijden betekent gebruik maken van een auto-accu. De metalen die daarvoor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld lithium, worden vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gewonnen. Omstandigheden die daarnaast ook milieuvervuilend zijn. Vooral kobalt is daarvoor aansprakelijk.

Gelukkig is er voortdurend en hoogstaand onderzoek naar nieuwe generaties accu’s. Het vervuilende kobalt is in dit proces al ver teruggedrongen. Een accu van vandaag de dag bevat nog maar een derde van het kobalt dat er vijf jaar terug in zat. Een auto-accu neemt elk jaar zo’n 2 % af in kracht.

Nadat die niet meer geschikt is voor in de auto, krijgt de accu nu een tweede leven. Hij kan dan als energieopslag gaan functioneren. Als ook dat niet langer gaat, worden accu’s volgens zeer strenge milieuregels gerecycled. Het vervuilende van accu’s in de voortdurende energietransitie, juist door gebruik in auto’s, wordt steeds geringer op deze manier.

Elke elektrisch afgelegde kilometer is een schone kilometer

Elektrisch rijden draagt zeker bij aan de energietransitie. Zelfs zoveel dat het onmiddellijk helpt als je je benzineauto in zou wisselen voor een elektrische wagen. Want niet de productie van de brandstofauto is het meest milieubelastend, maar het rijden daarin.

Het maken van fossiele kilometers is veel vervuilender dan van elektrische. Je verzekert je dan ook direct van klimaatwinst mocht je nu van brandstof overstappen op elektra. Het helpt dan ook nog eens bij een schonere lucht. In een dichtbevolkt land als Nederland telt dat dubbelop.

Bouwen aan een tweedehands elektrische automarkt

Nu elektrisch gaan rijden, helpt eigenlijk de energietransitie goed voort te stuwen. Want over een paar jaar kun je je elektrische auto weer op de tweedehands markt zetten. En zo versnel je het elektrisch rijden want juist die tweedehands markt voor elektrische auto’s is van groot belang.

Veel mensen kopen namelijk geen nieuwe, maar een tweedehandsauto. En dan helpt het als die ook als elektrische auto’s beschikbaar zijn.

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van hoogwaardige laadpalen. Onze vakbekwame laadspecialisten zijn jou graag van dienst om hoogwaardige laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor.

Laadpaal nodig?

Heb je één of meerdere laadpalen nodig? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo geregeld! Je kunt ook direct laadoplossingen in onze webshop bestellen.

Ik heb advies nodig
Ik weet wat ik wil

Meer lezen

Persoonlijke informatie

Aanvullende gegevens

Het laadvermogen wordt door je auto bepaald. Je kunt dit terugvinden in het boekje van je auto.

Foto's

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Een foto waarbij de gehele groepenkast incl. meter te zien is. Directe ruimte hieromheen voor eventuele uitbreiding kan van belang zijn. De foto dient één van de volgende bestandsformaten te hebben: .png, .jpeg, .jpg, .gif, .bmp
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 3 files.
Voeg een foto toe van de locatie waar je de laadoplossing(en) geïnstalleerd wilt hebben. (Dit is handig voor onze monteurs om op voorhand te weten.) Toegestane bestandsformaten: .png, .jpeg, .jpg, .gif, .bmp

Opmerkingenveld

Wat is load balancing?

Load balancing verwijst naar de praktijk van het gelijkmatig verdelen van de laadcapaciteit over de verschillende batterijcellen binnen de accu van de auto. Dit is belangrijk omdat de prestaties en levensduur van de batterij kunnen worden beïnvloed door ongelijkmatige lading.

Bijvoorbeeld, als een enkele cel wordt overbelast, kan dit leiden tot hogere temperatuur en spanning, wat de levensduur van de batterij kan verkorten. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede verdeling van de lading over alle cellen, om te voorkomen dat er een enkele cel overbelast raakt. Een load balancer maakt dit mogelijk.