Warmtepompen doorstaan de Nederlandse vrieskou goed

Inhoudsopgave

Met temperaturen onder het vriespunt was het de afgelopen periode relatief koud in Nederland. Het maakte dat installatiebedrijven de handen vol hadden aan het herstellen van storingen in met name de oudere cv-ketels. Simpelweg de cv-ketel resetten bleek in veel gevallen onvoldoende om het euvel te verhelpen.

Huishoudens kwamen als gevolg hiervan zonder werkende verwarming of bijvoorbeeld boiler te zitten, met alle gezondheidsrisico’s en ergernis van dien. Woningen met een moderne warmtepomp komen de vrieskou vooralsnog goed door; het aantal storingen in deze apparaten blijft beperkt. Zo blijkt uit een rondvraag van Techniek Nederland. In dit artikel lees je er meer over.

Onvoldoende onderhoud aan cv-ketel kan funest zijn

Warmtepompen doorstaan vrieskou
Weinig storingen warmtepompen bij vrieskou

De resultaten van de rondvraag van Techniek Nederland laten zien dat met name de slecht onderhouden cv-ketels in woningen te maken krijgen met storingen op deze koude dagen.

Het laat zien hoe belangrijk het is om de cv-ketel periodiek na te laten kijken door een professioneel installatiebedrijf. Ook oudere modellen cv-ketels kampen relatief vaak met problemen, wanneer de temperaturen buiten dalen. Het kan voor huishoudens een reden zijn om het apparaat direct te laten vervangen. Vaak is het herstel ervan niet langer rendabel.

Verplichte verwarming met een warmtepomp

Huishoudens die nu voor het vervangen van de cv-ketel kiezen, hebben nog de mogelijkheid een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Dat verandert vanaf 1 januari 2026. Op dat moment mag een cv-ketel uitsluitend nog vervangen worden voor een warmtepomp, voor het verwarmen van de woning.

De (hybride) warmtepomp wordt de nieuwe standaard. Mede doordat een warmtepomp een veel duurzamer alternatief is voor de traditionele cv-ketel en daarbij de CO2 uitstoot verlaagt.

Interessant is de combinatie van een (hybride) warmtepomp met zonnepanelen op het dak van een woning. Het helpt woningeigenaren de energiekosten sterk terug te dringen. Een adviseur kan berekenen hoeveel zonnepanelen jij op het dak van je woning zou moeten leggen om je ruimtes grotendeels met zelf opgewekte groene stroom te kunnen verwarmen.

Uitzondering op de verplichting tot het installeren van een warmtepomp

Overigens zijn er uitzonderingen. Zo is het gebruik van een warmtepomp straks niet direct verplicht voor onder meer appartementen, wijken die worden aangesloten op een warmtenet en huizen waarbij geldt dat de terugverdientijd van een warmtepomp boven de zeven jaar ligt. Het gaat hierbij voornamelijk om woningen met een zeer slechte isolatiewaarde. Op de website van de Rijksoverheid valt hier meer over te lezen.

Weinig problemen met moderne warmtepompen

Waar installatiebedrijven het druk hebben met het herstel van cv-ketels, blijft het aantal storingen in warmtepompen beperkt. Zo geven de bij de brancheorganisatie aangesloten installatiebedrijven aan. Gek is dat overigens niet, daar de warmtepompen gemaakt zijn om ook bij deze weersomstandigheden naar behoren te blijven functioneren. Ook geldt dat deze vaak veel jonger zijn dan de cv-ketels die kampen met storingen.

Een van de voordelen van een warmtepomp is dat deze systemen relatief weinig onderhoud nodig hebben. Waar een cv-ketel periodiek grondig moet worden gereinigd, is dat bij een warmtepomp vaak niet nodig. Er zijn een aantal stappen die wel regelmatig moeten worden doorlopen, zoals het bijvullen van het systeem. Dit is iets wat je relatief makkelijk zelf doet.

Volledig elektrische en hybride warmtepompen

De warmtepompen werken op basis van een zogenaamde lagetemperatuurverwarming. Zeker voor (nieuwbouw)woningen met een hoge isolatiewaarde geldt dat deze techniek goed werkt bij het verwarmen van ruimtes. De warmtepompen die in deze huizen geplaatst worden zijn volledig elektrisch.

Woningen met een beperkte isolatie hebben naast de (hybride) warmtepomp een traditionele cv-ketel nodig om kamers verwarmd te krijgen bij lage temperaturen buitenshuis. In de winter schakelt het verwarmingssysteem over op de cv-ketel, die in de overige seizoenen grotendeels uitgeschakeld blijft.

Het is om deze reden dat zeker bij oudere woningen vaak wordt aangeraden om eerst de isolatie te verbeteren, alvorens de investering in een warmtepomp te overwegen. Zou de cv-ketel een groot deel van het jaar blijven draaien, dan levert de investering in een warmtepomp nauwelijks financiële- of duurzaamheidsvoordelen op voor huishoudens.

Afstellen hybride warmtepomp vaak een uitdaging

Woningen waarbinnen in het afgelopen voorjaar of de zomerperiode een hybride warmtepomp geplaatst is, blijven soms onnodig lang koud in de winter. Dat heeft te maken met het feit dat de hybride warmtepomp in deze huizen mogelijk niet goed is afgesteld.

Het afstellen van een warmtepomp voor de wintermaanden is vaak lastig in de zomer. Er moet hier een monteur langskomen om de warmtepomp alsnog van de juiste afstelling te voorzien, zodat deze tijdig overschakelt op de cv-ketel bij koude temperaturen buiten.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.