40 kWh thuisbatterij

Meer te weten komen over 40 kWh thuisbatterijen? Op deze pagina lees je onze duidelijke uitleg en tips over thuisaccu’s van 40 kWh.

40 kWh thuisbatterij introductie

De meeste huishoudens kiezen voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit tot 20 kWh, passend bij hun verbruik en de opbrengst van hun PV-systeem. Dit betekent niet dat een 40 kWh thuisbatterij in geen geval interessant is. 

Onder meer grote huishoudens of gezinnen met een bovengemiddelde woning kunnen baat hebben bij een thuisaccu met een dergelijke opslagcapaciteit. Daarbij wordt een 40 kWh thuisbatterij regelmatig gebruikt door mkb’ers met een gemiddeld winkel- of bedrijfspand. De keuze voor een dergelijke thuisbatterij levert hen potentieel een interessante besparing op de energiekosten op. 

In dit artikel lees je meer over de toepassingen van- en verdienmodellen bij het gebruik van een 40 kWh thuisaccu. Ook zoomen we in op de factoren waarmee je rekening dient te houden bij de aanschaf ervan. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar de opslagcapaciteit van een systeem, maar ook naar het laad- en ontlaadvermogen ervan.

Zonnestroom in een 40 kWh thuisbatterij opslaan

Een van de mogelijke toepassingen van een 40 kWh thuisbatterij is de opslag van zelf opgewekte hernieuwbare zonnestroom. De piek in de opbrengst van een PV-systeem valt vaak op een ander moment dan de piek in het verbruik van huishoudens en bedrijven. Waar zonnepanelen vaak de meeste energie opwekken rond het middaguur, ligt het verbruik het hoogst in de namiddag. Voorheen was het terugleveren van stroom die je niet direct verbruikte interessant. Het leverde een aantrekkelijk financieel voordeel op.

Inmiddels neemt dat financiële voordeel af, doordat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Het maakt de opslag van een overschot aan opgewekte zonnestroom op een 40 kWh thuisbatterij steeds aantrekkelijker. Daarbij wordt de huidige salderingsregeling per 2027 afgeschaft. Op dit moment betalen huishoudens uitsluitend belasting over het verschil in aangevoerde en afgenomen energie. Dat verandert vanaf 1 januari 2027. Vanaf dat moment betalen huishoudens energiebelasting over alle stroom die men afneemt.

Tip: Dit is de meest gekozen 40 kWh batterij

Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring met de installatie van 40 kWh thuisbatterijen. De meest gekozen thuisaccu van 40 kWh door onze klanten is het systeem van Midea. De slimme AI aangestuurde software, veelzijdigheid en back-up functie voor noodstroomvoorziening, maken deze batterij geliefd onder onze klanten!

Midea thuisbatterij met complete installatie

40 kWh Midea thuisbatterij

40 kWh thuisbatterij +
10 kW omvormer

Al vanaf € 18.464

Compleet thuis geïnstalleerd

Onze installateurs zorgen voor een veilige en deskundige installatie van jouw Midea thuisbatterij. Daarnaast krijg je gelijk uitleg over de app en mogelijkheden.

Direct energierekening verlagen

Een 40 kWh Midea thuisbatterij verlaagt jouw energierekening door jouw energieverbruik te optimaliseren. Sla zelf (zonne)stroom op en zet in op de gunstigste momenten.

Klaar voor afschaffing salderingsregeling

Het opslaan van zonne-energie verlaagt terugleverkosten en bereid je voor op het afschaffen van de zonnepanelen salderingsregeling in 2027.

Verklein het risico op netcongestie met een 40 kWh thuisaccu

Niet alleen de afschaffing van de salderingsregeling maakt het voor huishoudens en bedrijven steeds aantrekkelijker om een overschot aan zonnestroom op een 40 kWh thuisbatterij op te slaan. Ook draag je hiermee actief bij aan het tegengaan van netcongestie. Vaak wordt netcongestie omschreven als het ontstaan van een file op het elektriciteitsnet. Deze file is het gevolg van een onverwachte sterke toename in het aanbod aan groene wind- en zonnestroom, bij een gelijkblijvende vraag. Dit verschil leidt tot een onbalans, waarmee de continuïteit van de stroomvoorziening in gevaar kan komen.

Door een overschot aan zonnestroom op de thuisbatterij op te slaan, help je de kans op het ontstaan van zo’n file te verkleinen. Dat doe je ook, door de thuisbatterij op te laden op momenten dat het aanbod groter is dan de vraag. Je helpt de file die hierbij ontstaat te verkleinen.

Andere verdienmodellen voor 40 kWh thuisaccu

Niet alleen kun je een 40 kWh thuisbatterij gebruiken voor de opslag van zelf opgewekte zonnestroom. Denk ook aan de mogelijkheid om te handelen op de verschillende energiemarkten. Op de EPEX Spot-markt verhandelt men stroom die een dag later geleverd wordt. De onbalansmarkt is bedacht om een onbalans, zoals zojuist omschreven, te kunnen herstellen. Hier handelt men op basis van de actuele vraag en het aanbod op de markt.

Let op: om te kunnen handelen in stroom dien je de 40 kWh thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract. Bij dit type energiecontract wisselt de energieprijs ieder uur. Op dit punt verschilt het dynamische contract van contracten met een vast en variabel tarief.

Het handelen in stroom doe je niet actief. Je geeft de energieleverancier de mogelijkheid om jouw thuisbatterij hierbij te gebruiken. Zo koopt de energiemaatschappij stroom in op het moment dat het aanbod aan stroom veel groter is dan de vraag. Daar deze stroom niet direct verbruikt wordt, laadt de energieleverancier dit op de thuisbatterijen van huishoudens en bedrijven. 

Je kunt de energieleverancier de mogelijkheid geven om het systeem ook weer te ontladen, op het moment dat de vraag het aanbod overschrijdt. Op deze manier realiseert de energieleverancier rendement. Deze opbrengsten worden verdeeld over de huishoudens die hun thuisbatterij beschikbaar hebben gesteld.

Stroom goedkoop op de batterij laden en later verbruiken

De combinatie van een 40 kWh thuisbatterij met een dynamisch energiecontract kun je ook gebruiken om stroom tegen een laag tarief in te kopen en bij een hogere prijs te gebruiken. Het verschil in energietarief vormt het rendement dat deze toepassing van een thuisaccu je oplevert. Laad een thuisbatterij bijvoorbeeld rond het middaguur op, om deze stroom in de avond te gebruiken. 

Zowel dit verdienmodel als dat van het handelen in stroom met een 40 kWh thuisbatterij stelt je in staat een accu terug te verdienen zonder zonnepanelen. Houd er rekening mee dat de terugverdientijd bij deze verdienmodellen sterk afhankelijk is van verschillende factoren. Je kunt hierbij denken aan wet- en regelgeving op het gebied van de handel in stroom, de weersinvloeden en bijvoorbeeld de mate van onbalans. 

Als huishouden met een thuisbatterij heb je baat bij een onbalans; netbeheerders doen er logischerwijs alles aan om dit te voorkomen door het energienet te verzwaren. Zou de mate van onbalans door het jaar heen afnemen, dan zal ook de volatiliteit in de energietarieven afnemen.

Aandachtspunten bij een thuisbatterij van 40 kWh kopen

Het is heel gebruikelijk dat huishoudens en mkb’ers als eerste naar de capaciteit van een thuisbatterij kijken, bij de aankoop ervan. Er zijn echter meer factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het laad- en ontlaadvermogen van een 40 kWh thuisbatterij, of denk aan de garantievoorwaarden van de leverancier.

Laad- en ontlaadvermogen van thuisaccu’s

Aan de hand van het laadvermogen van een 40 kWh thuisbatterij kun je afleiden, met welke snelheid deze opgeladen wordt. Het is belangrijk dat het laadvermogen van de thuisaccu aansluit bij de piekopbrengst van je zonnepanelen. Zo weet je zeker dat het overschot aan zonnestroom volledig op de thuisbatterij kan worden geladen. Zou het laadvermogen minder groot zijn dan het piekvermogen van je PV-systeem, dan stroomt een deel van de opgewekte zonnestroom weg naar het elektriciteitsnet. 

Het ontlaadvermogen van thuisbatterijen bepaalt welke apparaten in huis of binnen je bedrijfspand op hetzelfde moment van stroom kunnen worden voorzien. Bereken eens wat je inductiekookplaat, de warmtepomp en soortgelijke apparaten aan vermogen vergen. Komt dit overeen met het ontlaadvermogen van de 40 kWh thuisbatterij die je op het oog hebt?

Verschillende soorten accucellen in thuisbatterijen

Fabrikanten van thuisbatterijen ontwikkelen hun product voortdurend door. Dit betekent onder meer dat afgestapt is van de lithium-ion accucellen, die voorheen vaak gebruikt werden. Deze accucellen komen ook voor in mobiele telefoons, laptops en elektrische auto’s. 

Hoewel de lithium-ion accucellen goedkoper zijn dan de moderne lithium-ijzerfosfaat batterijen, zijn ze minder duurzaam en brandveilig. Een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij gaat vaak tenminste 10.000 laadcycli mee. Bij een lithium-ion accu ligt dat aantal met 6.000 cycli fors lager. 

De lithium-ion thuisbatterij kan een optie zijn voor het gebruik buiten je woning of bijvoorbeeld in een losstaand schuurtje.

Garantievoorwaarden bij 40 kWh thuisaccu

De garantievoorwaarden van fabrikanten van 40 kWh thuisbatterijen hangen vaak samen met het aantal cycli dat een batterij meegaat. Zo wordt op de werking van lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen vaak 10 jaar of 10.000 cycli garantie geboden. 

Bij lithium-ion thuisbatterijen ligt dat aantal cycli of jaar vaak fors lager. Naast de garantie op de werking van het systeem, zit er ook garantie op bijvoorbeeld de omvormer, software en behuizing van de thuisbatterij. Deze garantie loopt vaak vijf jaar. Zou de omvormer na verloop van tijd defect raken, dan kun je dit onderdeel vaak nog vervangen. 

De precieze garantievoorwaarden kunnen per fabrikant verschillen. Laat je hier goed over informeren door een installateur. In algemene zin geldt dat het sterk aan te bevelen is om een thuisbatterij door een erkende installateur aan te laten sluiten.

Fabrikanten van betrouwbare thuisbatterijen

Naast de keuze uit verschillende modellen thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 40 kWh, kun je ook kiezen uit meerdere fabrikanten. Er zijn steeds meer partijen die thuisbatterijen met deze opslagcapaciteit produceren. Betrouwbare partijen in de markt zijn onder meer Sessy, Growatt en Midea.

Veel van deze fabrikanten bieden een thuisbatterij inclusief geavanceerde software aan. Zo wordt de thuisbatterij van Midea aangestuurd op basis van AI. Het helpt je de optimale laad- en ontlaadstrategie voor jouw huishouden of bedrijf te vinden. Daarbij kun je bij deze fabrikanten via een app of online portaal de status van je thuisaccu monitoren. Ook heb je hier vaak de mogelijkheid om zelf een laad- en ontlaadstrategie te kiezen.

Advies bij de aankoop van een 40 kWh thuisbatterij

Wil je meer weten over de verschillende toepassingen van een 40 kWh thuisbatterij? Of ben je nieuwsgierig of een capaciteit van 40 kWh past bij het huidige verbruik van jouw huishouden of bedrijf? Onze installateurs voorzien je graag van persoonlijk advies. Kijk niet alleen je huidige verbruik alvast eens na, maar ook de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen. Het helpt je de beste optie voor jouw huishouden of bedrijf te vinden.

Direct een indicatie van de kosten van een 40 kWh thuisaccu opvragen? Vul het onderstaande formulier in en vraag jouw offerte aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We nemen telefonisch contact met jou op om de situatie door te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Vul het onderstaande formulier in.

40 kWh thuisbatterij