30 kWh thuisbatterij

Meer te weten komen over 30 kWh thuisbatterijen? Op deze pagina lees je onze duidelijke uitleg en tips over thuisaccu’s van 30 kWh.

30 kWh thuisbatterij introductie

De investering in een 30 kWh thuisbatterij kan interessant zijn voor grote huishoudens met een relatief hoog energieverbruik, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven met enkele medewerkers en een kleinschalig winkel- of bedrijfspand. Gebruik een thuisbatterij met 30 kWh opslagcapaciteit niet alleen voor het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte duurzame zonnestroom. Je kunt de accu ook gebruiken voor het handelen in energie op de EPEX Spot- of bijvoorbeeld onbalansmarkt. Het helpt je de 30 kWh thuisaccu ook zonder eigen zonnepanelen terug te verdienen. 

In dit artikel lees je meer over de mogelijke toepassingen van een dergelijke thuisbatterij, de verdienmodellen die thuisbatterijen waarmee je de thuisaccu vandaag de dag kunt combineren en de factoren waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop ervan. Heb jij een 30 kWh thuisbatterij al eens overwogen voor jouw huishouden of bedrijf?

Impressie 30 kWh thuisbatterij

Voorbeeld 30 kWh thuisaccu

30 kWh thuisaccu impressie

Opslag batterij met 30 kWh

Verschillende toepassingen van een 30 kWh thuisbatterij

Vaak wordt voor de investering in een 30 kWh thuisbatterij gekozen, om een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom op te slaan. De piek in de opbrengst van een PV-systeem valt vaak rond of net na het middaguur. Daar waar het verbruik van huishoudens piekt in de namiddag en avond. Met een grote thuisbatterij sla je de overdag opgewekte energie in huis op, om dit vanaf de namiddag te gebruiken voor je kookplaat, de elektrische boiler op zolder, het opladen van je elektrische auto, enzovoorts. Dat is niet alleen een duurzame keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke. 

Het is tegenwoordig steeds minder interessant om een overschot aan zonne-energie terug te leveren aan het stroomnet. Verschillende energiemaatschappijen brengen terugleverkosten in rekening bij huishoudens die stroom salderen. Het maakt dat het financiële voordeel waarvan huishoudens voorheen profiteerden, inmiddels iets is afgenomen.

Afschaffing van de salderingsregeling in 2027

Niet alleen de terugleverheffing van energieleveranciers maakt een 30 kWh thuisbatterij interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Houd ook rekening met de afschaffing van de huidige salderingsregeling. Vanaf 2027 vervalt het eerder genoemde financiële voordeel volledig. Op dit moment betaalt men uitsluitend energiebelasting over het verschil tussen de aangevoerde en afgenomen stroom. Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt over het totaal aan afgenomen stroom belasting betaald. Het maakt het aantrekkelijk om een overschot aan zonnestroom op te slaan in plaats van terug te leveren.

Helpt netcongestie tegen te gaan met 30 kWh thuisbatterij

Met de keuze voor een 30 kWh thuisbatterij kun je een actieve bijdrage leveren aan het tegengaan van netcongestie. Netcongestie vormt een steeds groter risico voor de stabiliteit van het Nederlandse stroomnet. Je kunt het zien als een file, waarbij er bijvoorbeeld meer stroom wordt aangeleverd dan afgenomen. Zo’n file op het stroomnet mag niet te lang aanhouden, daar het een stroomstoring kan veroorzaken. Door stroom op te slaan in plaats van terug te leveren, helpt je de filevorming tegen te gaan. 

Andersom heb je de mogelijkheid om de batterij op te laden, op het moment dat zo’n file van aangevoerde stroom dreigt te ontstaan. Je ontlast hiermee het stroomnet, wat de kans op onderbrekingen in de stroomvoorziening verkleint. Daarbij biedt dat laatste ook financieel gezien kansen. Hierover lees je verderop op deze pagina meer. 

Tip: Dit is de meest gekozen 30 kWh batterij

Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring met de installatie van 30 kWh thuisbatterijen. De meest gekozen thuisaccu van 30 kWh door onze klanten is het systeem van Midea. De slimme AI aangestuurde software, veelzijdigheid en back-up functie voor noodstroomvoorziening, maken deze batterij geliefd onder onze klanten!

Midea thuisbatterij met complete installatie

30 kWh Midea thuisbatterij

30 kWh thuisbatterij +
10 kW omvormer

Al vanaf € 15.037

Compleet thuis geïnstalleerd

Onze installateurs zorgen voor een veilige en deskundige installatie van jouw Midea thuisbatterij. Daarnaast krijg je gelijk uitleg over de app en mogelijkheden.

Direct energierekening verlagen

Een Midea thuisbatterij verlaagt jouw energierekening door jouw energieverbruik te optimaliseren. Sla zelf (zonne)stroom op en zet in op de gunstigste momenten.

Klaar voor afschaffing salderingsregeling

Het opslaan van zonne-energie verlaagt terugleverkosten en bereid je voor op het afschaffen van de zonnepanelen salderingsregeling in 2027.

Andere verdienmodellen 30 kWh thuisaccu

Naast de mogelijkheid om zonnestroom op te slaan in plaats van terug te leveren, wat je helpt te besparen op de energiekosten, zijn er meer thuisbatterij verdienmodellen. Laten we ze eens nader bekijken.

Handelen in stroom op verschillende energiemarkten

Heb je al eens gehoord van de mogelijkheid om te handelen in stroom op de EPEX Spot- of onbalansmarkt? Steeds meer energieleveranciers faciliteren deze toepassing van een 30 kWh thuisbatterij. Het idee is dat je de energieleverancier jouw thuisbatterij laat gebruiken bij de handel in stroom. Op momenten dat de stroomprijs laag is, laadt de energieleverancier de batterij op. Stijgt de prijs later op de dag? In dat geval ontlaadt de energieleverancier de accu. Het rendement dat een energieleverancier op deze wijze realiseert, wordt verdeeld over de huishoudens en bedrijven die hun thuisaccu beschikbaar hebben gesteld. 

De EPEX Spot energiemarkt is bedoeld voor het verhandelen van stroom die een dag later geleverd wordt. Op basis van onder meer weersvoorspellingen en de verwachte vraag, wordt de prijs van een kWh stroom hier bepaald. Op de onbalansmarkt verhandelt men stroom op de dag zelf. Het verhandelen van stroom kan noodzakelijk zijn, wanneer de vraag of het aanbod plotseling veel hoger uitvalt dan een dag eerder voorspeld werd. De onbalans die hierbij op het elektriciteitsnet ontstaat, kan de continuïteit van de stroomvoorziening in gevaar brengen.

Handelen in stroom op verschillende energiemarkten

In plaats van de energieleverancier de op de thuisbatterij geladen stroom ook weer te laten verkopen, kun je ervoor kiezen om deze stroom te bewaren voor een moment later op de dag. Je laadt de 30 kWh thuisbatterij op, zodra het stroomtarief relatief laag is. Op het moment dat de prijzen stijgen, ontlaad je de thuisbatterij. Zo hoef je op die momenten geen dure energie van het net af te nemen, wat een financieel voordeel oplevert.

Voor zowel het handelen in stroom, als voor het goedkoop opladen van een thuisbatterij dien je het systeem te combineren met een dynamisch energiecontract. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen die dit type contract aanbieden. Een dynamisch contract verschilt van contracten met een vast en variabel tarief op het punt, dat de stroomprijs ieder uur wijzigt. Dat biedt voordelen, zoals de mogelijkheid om verschillende verdienmodellen te gebruiken voor je thuisbatterij. Een nadeel kan zijn dat een stijgende energieprijs direct merkbaar is in je portemonnee.

Factoren bij de investering in een 30 kWh thuisaccu

Bij een thuisbatterij kopen wordt vaak als eerste naar de opslagcapaciteit van het systeem gekeken. Er zijn echter meer factoren om rekening mee te houden bij de investering in een 30 kWh thuisbatterij. Denk ook aan het laad- en ontlaadvermogen van het systeem, het type accucellen dat gebruikt is bij de productie ervan en bijvoorbeeld de garantievoorwaarden van de fabrikant.

Laad- en ontlaadvermogen van 30 kWh thuisbatterij

Het laadvermogen van een 30 kWh thuisbatterij bepaalt met welke snelheid het systeem kan worden opgeladen. Zeker voor huishoudens en bedrijven met zonnepanelen is dit een specificatie om rekening mee te houden. Het laadvermogen van de thuisaccu moet tenminste gelijk zijn aan de opbrengst van het PV-systeem op piekmomenten. Zo weet je zeker dat alle opgewekte zonnestroom op de thuisbatterij kan worden geladen. 

Andersom laat het ontlaadvermogen van een thuisbatterij zien, met welke snelheid het ontladen ervan mogelijk is. Bereken welk vermogen de apparaten tezamen verbruiken, die je normaliter op hetzelfde moment ingeschakeld hebt. Is het ontlaadvermogen van de 30 kWh thuisbatterij groot genoeg om deze apparaten van stroom te voorzien?

Verschillende soorten accucellen in thuisbatterijen

Voorheen werd bij de productie van 30 kWh thuisbatterijen vrijwel standaard gekozen voor lithium-ion accucellen. Mogelijk ken je dit type batterijen uit je smartphone, laptop en elektrische auto. Voor het gebruik van een thuisbatterij in huis of binnen je bedrijfspand is de keuze voor lithium-ijzerfosfaat accucellen interessanter. Deze accucellen gaan niet alleen langer mee, maar zijn ook de meest brandveilige optie. 

De lithium-ion accucellen bieden het voordeel dat ze iets goedkoper zijn. Je zou dit type accu kunnen overwegen voor het gebruik van een thuisbatterij in een losstaand schuurtje of een plek elders buiten je woning.

Garantievoorwaarden bij aanschaf 30 kWh thuisbatterij

Een ander belangrijk punt bij een 30 kWh thuisbatterij kopen zijn de garantievoorwaarden die een fabrikant je biedt. Men maakt hierbij onderscheid tussen de garantie op het systeem en de garantie op de accucellen. Het eerst heeft onder meer betrekking op de werking van de omvormer in de batterij en bijvoorbeeld op die van de meegeleverde software. 

Vaak krijg je op deze onderdelen een garantie tot vijf jaar. Op de capaciteit van de accucellen wordt een garantie van 10.000 laadcycli (bij lithium-ijzerfosfaat accu’s) geboden, of een garantie van tien jaar. Dat laatste is afhankelijk van de intensiteit waarmee je de thuisbatterij gebruikt.

Fabrikanten van een 30 kWh thuisbatterij

Thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 30 kWh worden door verschillende fabrikanten geproduceerd. Bekende voorbeelden daarvan zijn onder meer Growatt, Sessy en Midea. Die laatste partij biedt een thuisbatterij die wordt aangestuurd op basis van AI. Dit helpt je de ideale laad- en ontlaadstrategie te vinden bij de wijze waarop jij de thuisbatterij gebruikt binnen je huishouden of bedrijf. Ieder van deze drie fabrikanten staan goed aangeschreven en bieden een uitgebreide garantie op de thuisbatterij. 

Tip: kies voor een fabrikant die de 30 kWh thuisbatterij standaard van (meegeleverde) software voorziet. Vaak wordt de software hierbij gecombineerd met een app of online portaal, waar je de status van de batterij kunt volgen en een laad- en ontlaadstrategie kunt kiezen.

Advies bij aankoop 30 kWh thuisaccu

Ben je benieuwd of een 30 kWh thuisaccu bij jouw huishouden of bedrijf past? Zoek je energieverbruik en bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnepanelen er alvast eens bij. Onze installateurs adviseren je graag persoonlijk over de thuisbatterij die hier het beste op aansluit. Wil je direct weten welke kosten een 30 kWh thuisbatterij met zich meebrengt? Vul het onderstaande formulier in en vraag jouw offerte aan.

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We nemen telefonisch contact met jou op om de situatie door te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Vul het onderstaande formulier in.

30 kWh thuisbatterij