20 kWh thuisbatterij
Meer te weten komen over 20 kWh thuisbatterijen? Op deze pagina lees je onze duidelijke uitleg en tips over thuisaccu’s van 20 kWh.
20 kWh thuisbatterij introductie
Een 20 kWh thuisbatterij is interessant voor zowel particuliere huishoudens, als bijvoorbeeld voor kleinere mkb’ers. Je gebruikt deze thuisaccu onder meer voor de opslag van zelf opgewekte groene zonnestroom, voor de handel in energie op bijvoorbeeld de EPEX Spot-markt, enzovoorts. Heb jij een 20 kWh thuisbatterij al eens overwogen? In dit artikel lees je meer over de toepassingen van accu’s met deze capaciteit, de factoren waarmee je rekening dient te houden bij een 20 kWh thuisbatterij kopen en de verschillende fabrikanten die dit model thuisaccu aanbieden.
Impressie 20 kWh thuisbatterij
Voorbeeld 20 kWh thuisaccu
Opslag batterij met 20 kWh
Toepassingen van een 20 kWh thuisbatterij
Huishoudens met een grotere woning, een gezin van vijf of zes personen of bijvoorbeeld een PV-systeem met meer dan twaalf zonnepanelen kunnen baat hebben bij een 20 kWh thuisbatterij. Voor hen volstaat een model van 5 of 10 kWh vaak niet. Het voordeel van een thuisaccu met een ruimere opslagcapaciteit zit onder meer in het feit dat het aantal laadcycli minder snel oploopt. Dit komt de duurzaamheid van de batterij ten goede. Kies je voor een lithium-ion thuisaccu dan komt deze gemiddeld tot zo’n 6.000 cycli. Bij een moderne lithium-ijzerfosfaat batterij gaat het al snel om zo’n 10.000 cycli.
Niet alleen particuliere huishoudens kiezen steeds vaker voor een thuisaccu om groene zonnestroom op te slaan. Dat geldt ook voor mkb’ers. Kleinere bedrijven met een beperkt aantal medewerkers en bijvoorbeeld een compact bedrijfspand hebben voldoende aan een 20 kWh thuisbatterij. Groeit het aantal medewerkers of stap je over op een groter winkel- of bedrijfspand, kijk dan eens naar een thuisbatterij van 30 kWh of 40 kWh.
Verdienmodellen voor een 20 kWh thuisaccu
Particuliere en zakelijke gebruikers van een 20 kWh thuisaccu kunnen deze op verschillende manieren inzetten. Voorheen werd vaak gedacht dat een thuisbatterij uitsluitend bedoeld was voor huishoudens met zonnepanelen. Die gedachte klopt niet, want er zijn verschillende verdienmodellen waarmee de investering in een thuisbatterij ook zonder eigen PV-systeem terug te verdienen is. Laten we eens wat verder inzoomen op de verschillende thuisbatterij verdienmodellen.
Thuisbatterij combineren met zonnepanelen
Wanneer je een 20 kWh thuisbatterij combineert met een PV-systeem, sla je een overschot aan hernieuwbare zonnestroom voortaan in huis op. Dat is zeker met de afschaffing van de huidige salderingsregeling in 2027 interessant. Op dit moment profiteren huishoudens nog van een financieel voordeel, wanneer zij een overschot aan zonnestroom terugleveren aan het stroomnet. Dit voordeel vervalt met de afschaffing van de salderingsregeling. Overigens nam het financiële voordeel de afgelopen jaren al iets af, met de introductie van terugleverkosten bij steeds meer energieleveranciers.
Niet alleen vanuit financieel oogpunt is het interessant om een overschot aan zonnestroom op een 20 kWh thuisaccu op te slaan. Kijk ook eens naar de impact ervan op de wereld om je heen. Je afhankelijkheid van de grijze stroom van het net neemt af, evenals dat je bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie. Dat laatste vormt een steeds groter risico voor de stabiliteit van het stroomnet. Het elektriciteitsnet is niet voorbereid op de sterke groei in de door huishoudens aangevoerde groene stroom.
Interessant is het om te kijken of je als particulier huishouden een nul-op-de-meter woning kunt realiseren met een 20 kWh thuisbatterij. Je wekt hierbij voldoende groene stroom op, om je verbruik op jaarbasis te kunnen compenseren. De afname van stroom van het net is hierbij minimaal.
Met 20 kWh thuisbatterij handelen in stroom
Zoals eerder op deze pagina genoemd wordt, is de investering in een 20 kWh thuisbatterij niet uitsluitend interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Ook zonder PV-systeem kun je de investering in een thuisaccu met 20 kWh opslagcapaciteit terugverdienen. Dat doe je door te handelen in energie. Dit kan op de EPEX Spot-markt, een dag voordat de ingekochte stroom geleverd wordt, en op de onbalansmarkt. Die laatste energiemarkt bestaat om een eventuele onbalans op het stroomnet snel te kunnen herstellen.
Wanneer het aanbod aan stroom veel groter is dan het verbruik, verlaagt men het energietarief. Op deze wijze kan een onbalans hersteld worden, wat belangrijk is voor de continuïteit van de stroomvoorziening in Nederland. Door je thuisbatterij beschikbaar te stellen aan je energieleverancier, kan deze de goedkoop aangeboden stroom voordelig inkopen en op de thuisbatterij opslaan.
Het rendement dat een energieleverancier op deze wijze realiseert, wordt verdeeld over de huishoudens die hun thuisbatterij beschikbaar hebben gesteld. Er zijn bij een aantal energieleveranciers mogelijkheden om de opgeslagen stroom op een later moment weer te verkopen.
Let op: om in stroom te kunnen handelen heb je een dynamisch energiecontract nodig. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen die dit type contract aanbieden naast een contract met vaste of variabele tarieven. Bij een dynamisch energiecontract wisselen de stroomprijzen ieder uur.
Goedkoop ingekochte stroom verbruiken bij stijgende energieprijs
Niet alleen kun je met een 20 kWh thuisbatterij handelen in stroom wanneer je geen zonnepanelen hebt. Een alternatief is het combineren van de accu met een dynamisch contract, om deze op te kunnen laden bij een laag tarief. Op een zomerse dag zal de stroomprijs rond het middaguur mogelijk lager liggen dan normaal; het grote aantal PV-systemen wekt op dat moment veel stroom op, terwijl er weinig verbruikt wordt door huishoudens. Neemt de stroomprijs later op de dag toe? In dat geval begint de thuisbatterij te ontladen. Het verschil in tarief vormt het financiële voordeel dat deze toepassing van de thuisaccu je biedt.
Tip: Dit is de meest gekozen 20 kWh batterij
Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring met de installatie van 20 kWh thuisbatterijen. De meest gekozen thuisaccu van 20 kWh door onze klanten is het systeem van Midea. De slimme AI aangestuurde software, veelzijdigheid en back-up functie voor noodstroomvoorziening, maken deze batterij geliefd onder onze klanten!
Midea thuisbatterij met complete installatie
20 kWh thuisbatterij +
10 kW omvormer
Al vanaf € 10.240
- 20 kWh opslag
- Complete installatie
- 10 jaar garantie
Compleet thuis geïnstalleerd
Onze installateurs zorgen voor een veilige en deskundige installatie van jouw Midea thuisbatterij. Daarnaast krijg je gelijk uitleg over de app en mogelijkheden.
Direct energierekening verlagen
Een 20 kWh Midea thuisbatterij verlaagt jouw energierekening door jouw energieverbruik te optimaliseren. Sla zelf (zonne)stroom op en zet in op de gunstigste momenten.
Klaar voor afschaffing salderingsregeling
Het opslaan van zonne-energie verlaagt terugleverkosten en bereid je voor op het afschaffen van de zonnepanelen salderingsregeling in 2027.
Verschillende 20 kWh thuisbatterijen vergelijken
Hoewel de opslagcapaciteit van een thuisbatterij een van de belangrijkste factoren is bij het vergelijken van je opties, zijn er meer aspecten om rekening mee te houden. Kijk bij de keuze voor een 20 kWh thuisbatterij bijvoorbeeld ook naar het vermogen ervan. Men maakt hierbij onderscheid tussen het laad- en ontlaadvermogen van de accu.
Zeker wanneer je de thuisbatterij combineert met zonnepanelen, moet het laadvermogen groot genoeg zijn. Dat wil zeggen dat het laadvermogen in ieder geval zo groot moet zijn, als het vermogen dat het PV-systeem opwekt op piekmomenten. Zo weet je zeker dat alle opgewekte zonnestroom op de thuisbatterij wordt opgeslagen. Een te laag laadvermogen zou betekenen dat een deel van de zonnestroom wegstroomt naar het net.
Het ontlaadvermogen is bepalend voor de apparatuur die je op de 20 kWh thuisaccu aan kunt sluiten. Zorg dat het vermogen van deze apparaten tezamen het ontlaadvermogen van de batterij niet overschrijdt.
Monitoring van het systeem
Tegenwoordig worden veel thuisbatterijen geleverd met een handige app of bijvoorbeeld online portaal. Hiermee stuur je de thuisaccu niet alleen aan, maar kun je ook de status ervan monitoren. Hoeveel laad- en ontlaadcycli heeft deze doorlopen? Op welke momenten wil je dat de thuisbatterij van 20 kWh laadt of juist ontlaadt? Enzovoorts. Het stelt je in staat het gedrag van de thuisaccu naadloos aan te laten sluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.
Overigens is het niet vereist om de accu actief aan te sturen; je kunt dit ook geheel geautomatiseerd laten doen. De software van de thuisbatterij analyseert in dit geval je verbruik gedurende de dag, om op basis daarvan een geschikt moment voor het laden en ontladen van het systeem te kiezen.
Levensduur en garantie op een thuisbatterij
Een ander belangrijk aspect is de levensduur en garantie op de thuisbatterij. Zoals in de inleiding van deze pagina genoemd wordt, heb je keuze uit twee soorten 20 kWh thuisbatterijen: de lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat accu’s. De lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij is niet alleen het model met de langste levensduur (minimaal 10.000 vs. 6.000 laad- en ontlaadcycli), het is ook de meest brandveilige optie. Niet voor niets wordt dit type 20 kWh thuisbatterij aangeraden voor het gebruik binnen woningen.
Bij de garantie op thuisbatterijen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de garantie op de werking van het systeem en de garantie op de capaciteit van het batterijpakket. De garantie op het batterijpakket drukt men doorgaans uit in het aantal laadcycli dat deze mee moet gaan. Bij de garantie op het systeem gaat het in veel gevallen om vijf tot maximaal tien jaar. De precieze voorwaarden en looptijd hiervan kan per fabrikant verschillen.
Fabrikanten van 20 kWh thuisaccu’s
Er zijn de laatste jaren steeds meer fabrikanten van thuisbatterijen op de markt verschenen. Wat zijn de meest betrouwbare partijen? Onder meer het Nederlandse Sessy, Midea en Growatt zijn fabrikanten die goed staan aangeschreven.
Midea biedt een thuisbatterij met een slimme aansturing op basis van AI. Het model beschikt over verschillende modi, waarmee je de toepassing hiervan aan kunt laten sluiten bij jouw voorkeuren. Kies je voor het geoptimaliseerd laden en ontladen van de batterij? Voor de dynamische modus, waarmee je kunt handelen in stroom? Enzovoorts. Andere fabrikanten van thuisbatterijen bieden een vergelijkbare functionaliteit.
Advies bij aankoop 20 kWh thuisaccu
Ben je nieuwsgierig of een 20 kWh thuisbatterij ook voor jouw huishouden of bedrijf interessant kan zijn? Onze installateurs adviseren je graag persoonlijk. Om te bepalen of een 20 kWh thuisbatterij de beste keuze is, wordt onder meer gekeken naar het huidige verbruik van je huishouden. Is een opslagcapaciteit van 20 kWh voldoende, te beperkt of juist te veel? Ook de gemiddelde opbrengst van een eventueel PV-systeem speelt logischerwijs mee bij de keuze die je maakt.
Direct een indicatie van de kosten van een 20 kWh thuisaccu opvragen? Vul het onderstaande formulier in en vraag jouw offerte aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We nemen telefonisch contact met jou op om de situatie door te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Vul het onderstaande formulier in.
- Installatie in enkele weken
- Vaste installatieteams
- Voordeligste prijs