15 kWh thuisbatterij

Meer te weten komen over 15 kWh thuisbatterijen? Op deze pagina lees je onze duidelijke uitleg en tips over thuisaccu’s van 15 kWh.

15 kWh thuisbatterij introductie

Grote huishoudens, gezinnen met een uitgebreid PV-systeem en bijvoorbeeld kleine mkb’ers profiteren van de voordelen van een 15 kWh thuisbatterij. Deze thuisaccu’s worden tegenwoordig lang niet meer uitsluitend gebruikt voor de opslag van groene stroom. Er zijn meer verdienmodellen die je helpen de investering in een 15 kWh thuisbatterij terug te verdienen.

Ben je bijvoorbeeld al bekend met de mogelijkheid om te handelen in energie op de EPEX Spot-markt? In dit artikel lees je meer over de toepassingen en voordelen van een 15 kWh thuisaccu, de specificaties op basis waarvan je verschillende modellen met elkaar kunt vergelijken, enzovoorts. Heb jij de aankoop van een thuisbatterij van 15 kWh al eens overwogen?

15 kWh thuisaccu impressie

Impressie 15 kWh thuisbatterij

15 kWh thuisbatterij voorbeeld

Voorbeeld 15 kWh thuisaccu

15 kWh Sessy systeem

Opslag batterij met 15 kWh

Toepassingen van een 15 kWh thuisbatterij

De capaciteit van een 15 kWh thuisbatterij zal voor veel huishoudens te groot zijn. Uit recente cijfers over thuisbatterijen binnen woningen blijkt dat vaak gekozen wordt voor een model van 5 of 10 kWh. Wat voor jouw huishouden de meest geschikte opslagcapaciteit is, hangt af van het verbruik van je gezin en de opbrengst van een eventueel PV-systeem. Een installateur kan je hier meer over vertellen. 

Thuisbatterijen worden niet alleen door huishoudens gebruikt. Ook zakelijke gebruikers, zoals een kleine mkb’er, kunnen er profijt van hebben. Denk aan de mogelijkheid om een overschot aan opgewekte zonnestroom op te slaan, waarmee je de machinerie uit de productielijn in de namiddag en avond laat draaien. Niet alleen past dit bij een duurzame, maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Het biedt daarbij een fraai financieel voordeel.

Modulaire opbouw van thuisbatterijen

Moderne thuisaccu’s hebben tegenwoordig vaak een modulaire opbouw. Dit betekent dat het basismodel bijvoorbeeld een capaciteit van 5 kWh biedt. Je kunt dit basismodel uitbreiden met aanvullende modules, om zo tot een opslagcapaciteit van 10, 15 of zelfs 20 kWh te komen. 

Houd er rekening mee dat bij een opslagcapaciteit van 15 of 20 kWh aanpassingen aan de meterkast noodzakelijk zijn in veel gevallen. De 1-fase aansluiting die zeker in oudere woningen geregeld voorkomt, is niet geschikt voor een dergelijke opslagcapaciteit. De aansluiting moet verzwaard worden tot een 3-fasen aansluiting.

Thuisbatterij verdienmodellen bij capaciteit van 15 kWh

Eerder op deze pagina werd al vermeld dat thuisbatterijen verschillende verdienmodellen bieden. Veel consumenten schaffen een 15 kWh thuisaccu aan, om deze te gebruiken voor de opslag van zelf opgewekte zonnestroom. Dit biedt verschillende voordelen. 

Zo ontlast je het elektriciteitsnet, wanneer je stroom in huis opslaat in plaats van teruglevert aan het net. In de afgelopen jaren heeft de sterke groei in het aantal PV-systemen en bijvoorbeeld complete zonneparken, geleid tot een toegenomen risico op netcongestie. 

Je kunt netcongestie zien als de vorming van een file op het stroomnet. Er wordt bijvoorbeeld veel meer stroom aangeleverd dan afgenomen. Netcongestie kan in het ergste geval leiden tot een lokale onderbreking in de stroomvoorziening.

Afschaffing van de salderingsregeling

Niet alleen de bijdrage die je met een 15 kWh thuisbatterij levert aan de continuïteit van de stroomvoorziening in jouw regio, is een reden om dit product in huis te laten installeren. 

Denk ook aan de afschaffing van de salderingsregeling, die gepland staat voor 1 januari 2027. Met het wegvallen van de regeling, vervalt ook het economische voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen momenteel nog profiteren. Overigens is dat financiële voordeel de laatste tijd al minder groot geworden, door de extra kosten die energieleveranciers in rekening brengen bij gezinnen met zonnecollectoren. Het wordt ook wel een terugleverheffing genoemd.

Door stroom in huis op een 15 kWh thuisbatterij op te slaan, kun je dit op een later moment zelf verbruiken. Je energiekosten dalen, omdat je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet minder groot is.

Handelen in stroom op de EPEX Spot- of onbalansmarkt

Er zijn twee soorten energiemarkten, de EPEX Spot- en onbalansmarkt. Op beide markten kun je handelen in stroom, althans de energieleverancier kan dit voor je doen. Je stelt de 15 kWh thuisaccu aan de energiemaatschappij beschikbaar. Deze zal de batterij opladen op de momenten dat de stroomprijs erg laag is. Stijgt de prijs aan het eind van de dag, bijvoorbeeld doordat de productie van de PV-systemen in Nederland afneemt? In dat geval wordt de thuisbatterij ontladen. Het levert de energieleverancier een zeker rendement op, dat vervolgens verdeeld wordt over de huishoudens met een thuisbatterij.

Stroom goedkoop inkopen en zelf gebruiken

Naast de mogelijkheid om de energieleverancier te laten handelen in stroom, kun je dit ook goedkoop inkopen en op een later moment zelf gebruiken. Het werkt eenvoudig: je laadt de thuisbatterij op, wanneer er een vooraf ingestelde grenswaarde bereikt is. Wordt die grenswaarde vervolgens overschreden als gevolg van een stijgend stroomtarief? In dat geval ontlaadt de thuisaccu zich. Je neemt zo geen dure stroom van het net af, maar gebruikt de energie die je eerder op de dag goedkoop inkocht.

Houd er rekening mee dat je zowel voor het handelen in stroom, als voor het goedkoop laden van je 15 kWh thuisbatterij een dynamisch energiecontract nodig hebt. Steeds meer Nederlandse energieleveranciers bieden dit type contract aan, als variatie op contracten met vaste of variabele tarieven. Bij dynamische contracten is de prijs flexibel; deze wordt ieder uur aangepast.

Tip: Dit is de meest gekozen 15 kWh batterij

Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring met de installatie van 15 kWh thuisbatterijen. De meest gekozen thuisaccu van 15 kWh door onze klanten is het systeem van Midea. De slimme AI aangestuurde software, veelzijdigheid en back-up functie voor noodstroomvoorziening, maken deze batterij geliefd onder onze klanten!

Midea thuisbatterij met complete installatie

15 kWh Midea thuisbatterij

15 kWh thuisbatterij +
10 kW omvormer

Al vanaf € 8.263

Compleet thuis geïnstalleerd

Onze installateurs zorgen voor een veilige en deskundige installatie van jouw Midea thuisbatterij. Daarnaast krijg je gelijk uitleg over de app en mogelijkheden.

Direct energierekening verlagen

Een 15 kWh Midea thuisbatterij verlaagt jouw energierekening door jouw energieverbruik te optimaliseren. Sla zelf (zonne)stroom op en zet in op de gunstigste momenten.

Klaar voor afschaffing salderingsregeling

Het opslaan van zonne-energie verlaagt terugleverkosten en bereid je voor op het afschaffen van de zonnepanelen salderingsregeling in 2027.

15 kWh thuisbatterijen vergelijken

Consumenten die thuisaccu’s met elkaar vergelijken, letten vaak als eerste op de opslagcapaciteit hiervan. De opslagcapaciteit moet passen bij het energieverbruik van je huishouden en de opbrengst van je PV-systeem. Er zijn echter meer aspecten op basis waarvan 15 kWh thuisbatterijen vergeleken kunnen worden. Let bijvoorbeeld ook op het laadvermogen, op de garantievoorwaarden en het type accucellen dat fabrikanten gebruiken.

Laad- en ontlaadvermogen van 15 kWh thuisaccu

Een 15 kWh thuisaccu heeft een laad- en ontlaadvermogen, die in sommige gevallen gelijk aan elkaar zijn. Het laadvermogen bepaalt met welke snelheid het systeem opgeladen wordt. Zorg dat het laadvermogen gelijk of groter is dan het maximale vermogen dat je zonnepanelen leveren op piekmomenten. Het verzekert je ervan dat een overschot aan opgewekte zonnestroom op de thuisbatterij van 15 kWh geladen wordt.

Het ontlaadvermogen geeft aan met welke snelheid je elektrische apparatuur in huis van stroom kunt voorzien. Gebruik je aan het eind van de dag geregeld meerdere grote stroomverbruikers op hetzelfde moment? In dat geval kun je het vermogen van deze apparaten bij elkaar optellen. Is het ontlaadvermogen van je systeem groter dan het gevraagde vermogen van deze apparaten tezamen? Zou dat niet het geval zijn, dan nemen deze apparaten alsnog stroom van het net af.

Accucellen in 15 kWh thuisbatterijen

Naast het laad- en ontlaadvermogen spelen de gebruikte accucellen een belangrijke rol. Dit vertelt je meer over de brandveiligheid en duurzaamheid van het systeem. Moderne thuisbatterijen worden geproduceerd met lithium-ijzerfosfaat accucellen. Het is de meest brandveilige en duurzame oplossing voor het gebruik van een 15 kWh thuisbatterij in huis of binnen je bedrijfspand. Een goedkoper alternatief is de keuze voor lithium-ion accucellen. Dit type accu’s ken je wellicht uit je mobiele telefoon, laptop en elektrische auto. Hoewel de lithium-ion accu’s goedkoper zijn, gaan ze aanzienlijk minder lang mee.

Ter illustratie: fabrikanten bieden op lithium-ijzerfosfaat accu’s vaak een garantie tot 10.000 cycli van laden en ontladen. Bij een lithium-ion accu stopt de garantietermijn al bij 6.000 cycli.

Garantievoorwaarden rond werking thuisbatterij

Er wordt niet alleen garantie geboden op de capaciteit van het systeem. Fabrikanten maken doorgaans onderscheid tussen deze garantie en de garantie op de werking van je 15 kWh thuisbatterij. Die laatste garantie is in sommige gevallen minder lang, maar vaak in ieder geval vijf jaar. Het gaat hierbij onder meer om de garantie op de omvormer van de thuisaccu.

Betrouwbare producenten van 15 kWh thuisaccu’s

Thuisbatterijen van 15 kWh worden door steeds meer producenten op de markt met thuisaccu’s aangeboden. Betrouwbare, goed aangeschreven fabrikanten zijn partijen als Growatt, Sessy en Midea. Deze partijen bieden een veilige, efficiënte thuisbatterij die gecombineerd wordt met slimme software.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het product van Midea, een systeem waarvan de software op basis van AI wordt aangestuurd. Daar heb je als consument baat bij. Het helpt je de optimale laad- en ontlaadstrategie voor jouw huishouden of bedrijf te vinden. Iets wat het rendement van je investering in een 15 kWh thuisbatterij ten goede komt. Vaak wordt de thuisaccu geleverd in combinatie met een app of online portaal, waar je zelf de keuze hebt uit verschillende strategieën.

Zoals eerder op deze pagina aangehaald wordt, hebben moderne thuisbatterijen een modulaire of stapelbare opbouw. Dat geldt ook voor de producten van deze drie aanbieders.

Advies bij aanschaf van 15 kWh thuisbatterij

Twijfel je nog of een 15 kWh thuisbatterij voor jou de beste optie is? Wil je meer weten over de werking van deze systemen, of bijvoorbeeld de mogelijkheden die je hebt om de capaciteit ervan op termijn uit te breiden? Een 15 kWh thuisaccu kopen begint met persoonlijk advies van onze installateurs. Zij vertellen je graag meer over de opties die je hierbij hebt. Dit helpt je tot een weloverwogen keuze te komen, passend bij jouw behoeften. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Direct benieuwd naar de kosten van een 15 kWh thuisbatterij of een product met een vergelijkbare opslagcapaciteit? Vul het onderstaande formulier in en vraag jouw offerte aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We nemen telefonisch contact met jou op om de situatie door te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Vul het onderstaande formulier in.

15 kWh thuisbatterij