10 kWh thuisbatterij

Meer te weten komen over 10 kWh thuisbatterijen? Op deze pagina lees je onze duidelijke uitleg en tips over thuisaccu’s van 10 kWh.

10 kWh thuisbatterij introductie

Voor grotere huishoudens die naar mogelijkheden zoeken om hun woning te verduurzamen, is de investering in een 10 kWh thuisbatterij interessant. Niet alleen wanneer je deze combineert met een PV-systeem, ook zonder zonnepanelen biedt een thuisaccu voordelen. 

Heb je bijvoorbeeld al eens naar de verschillende verdienmodellen voor thuisbatterijen gekeken? Handelen in stroom op de EPEX Spot-energiemarkt is er een voorbeeld van. In dit artikel lees je meer over de toepassingen van een 10 kWh thuisbatterij, de factoren op basis waarvan je verschillende modellen met elkaar kunt vergelijken, enzovoorts.

Impressie 10 kWh thuisbatterij

10 kWh thuisbatterij voorbeeld

Voorbeeld 10 kWh thuisaccu

Opslag batterij met 10 kWh

10 kWh thuisbatterij in huis installeren

Zoals in de inleiding op deze pagina genoemd wordt, is een 10 kWh thuisbatterij geschikt voor middelgrote tot grote huishoudens, of gezinnen met een relatief hoog energieverbruik. Van dat laatste kan sprake zijn, wanneer je een woning met een volledig elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld met een eigen laadpaal hebt. Je stroomverbruik zal in dit geval hoger zijn dan gemiddeld. 

Ook voor woningen met een groot PV-systeem is een 10 kWh thuisaccu vaak de beste keuze. Wist je dat uit recente cijfers over de markt met thuisbatterijen blijkt dat de meeste huishoudens kiezen voor een model met een capaciteit van 5 of 10 kWh? Voor kleine bedrijven geldt dat een thuisbatterij vaak interessant is vanaf een opslagcapaciteit van 15 à 20 kWh.

Installatie binnen bestaande infrastructuur

Huishoudens met een PV-systeem in huis kunnen de 10 kWh thuisbatterij vaak relatief eenvoudig aan de bestaande infrastructuur laten toevoegen. De thuisbatterij wordt hierbij tussen de omvormer van de zonnepanelen en de meterkast gepositioneerd. Dit voorkomt dat er onnodig veel extra elektriciteitskabels getrokken moeten worden. Houd er rekening mee, dat sterk wordt aanbevolen om een thuisbatterij door een erkende installateur te laten monteren.

Het voordeel van een 10 kWh thuisbatterij ten opzichte van modellen met 15 of zelfs 20 kWh aan opslagcapaciteit, is dat de aansluiting in de meterkast niet aangepast hoeft te worden. Een 1-fase aansluiting volstaat. Bij een grotere opslagcapaciteit is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk in de meeste gevallen.

Verdienmodellen bij een 10 kWh thuisaccu

Veel mensen gebruiken hun 10 kWh thuisbatterij om een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom in huis te kunnen bewaren. Zo kun je de opgeslagen energie later op de dag gebruiken voor je kookplaat op inductie, voor het laden van je elektrische auto of bijvoorbeeld het verwarmen van het water in je elektrische boiler op zolder.

Het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom is steeds interessanter, mede door de terugleverkosten die huishoudens bij energieleveranciers betalen. Deze kosten worden sinds enige tijd in rekening gebracht bij consumenten die stroom aan het net leveren. Het financiële voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen profiteren, neemt hiermee af. Een ander aspect om hierbij rekening mee te houden is de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Het verkopen van je eigen groene stroom aan het elektriciteitsnet is daarmee plotseling minder aantrekkelijk voor huishoudens.

Verdien thuisbatterij terug met handel in energie

Niet alleen voor de opslag van zelf opgewekte zonnestroom is de investering in een 10 kWh thuisbatterij interessant. Kijk ook eens naar de mogelijkheden om te handelen in energie, op bijvoorbeeld de EPEX Spot energiemarkt of de onbalansmarkt. Er zijn steeds meer energieleveranciers die dit faciliteren. Je stelt de 10 kWh thuisaccu hierbij beschikbaar aan de energiemaatschappij, die deze gebruikt voor de opslag van goedkoop ingekochte stroom.

Op het moment dat de prijs van een kWh stroom stijgt, ontladen energieleveranciers de thuisbatterij. Het rendement dat op deze wijze gerealiseerd wordt, verdelen energiemaatschappijen over de huishoudens die hun thuisbatterij beschikbaar stellen. Het maakt het voor jou als consument mogelijk om de thuisbatterij van 10 kWh ook zonder PV-systeem terug te verdienen.

Let op: om te kunnen handelen in stroom heb je een dynamisch energiecontract nodig. Dit contract wijkt af van een energiecontract met een vast- of variabel tarief, op het punt dat de stroomprijs ieder uur wisselt. Dit biedt voordelen, maar ook een nadeel: een stijging in de energieprijs is direct merkbaar in je portemonnee.

Thuisbatterij goedkoop laden met dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract ondersteunt niet alleen de handel in energie. Je kunt dit type contract ook gebruiken om de thuisaccu voordelig op te laden. Kies voor een laadstrategie, waarbij het systeem start met laden vanaf een bepaald tarief. Stijgt de stroomprijs vervolgens weer, in dat geval start de batterij met ontladen. Het verschil tussen beide grenswaarden resulteert in het rendement dat je met dit verdienmodel realiseert.

Houd er rekening mee dat dit verdienmodel sterk afhankelijk is van de volatiliteit in de energieprijzen. Bij een beperkte volatiliteit is ook het rendement klein. Hoewel de stroomtarieven momenteel sterk fluctueren, kan dit in de komende jaren veranderen als gevolg van een verzwaring van het elektriciteitsnet, nieuwe wet- en regelgeving, weersinvloeden, enzovoorts.

Tip: Dit is de meest gekozen 10 kWh batterij

Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring met de installatie van 10 kWh thuisbatterijen. De meest gekozen thuisaccu van 10 kWh door onze klanten is het systeem van Midea. De slimme AI aangestuurde software, veelzijdigheid en back-up functie voor noodstroomvoorziening, maken deze batterij geliefd onder onze klanten!

Midea thuisbatterij met complete installatie

10 kWh Midea thuisbatterij

10 kWh thuisbatterij +
10 kW omvormer

Al vanaf € 6.836

Compleet thuis geïnstalleerd

Onze installateurs zorgen voor een veilige en deskundige installatie van jouw Midea thuisbatterij. Daarnaast krijg je gelijk uitleg over de app en mogelijkheden.

Direct energierekening verlagen

Een 10 kWh Midea thuisbatterij verlaagt jouw energierekening door jouw energieverbruik te optimaliseren. Sla zelf (zonne)stroom op en zet in op de gunstigste momenten.

Klaar voor afschaffing salderingsregeling

Het opslaan van zonne-energie verlaagt terugleverkosten en bereid je voor op het afschaffen van de zonnepanelen salderingsregeling in 2027.

10 kWh thuisbatterijen vergelijken

Bij de investering in een thuisbatterij vormt niet alleen de opslagcapaciteit ervan een belangrijke factor bij het vergelijken van de mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld ook naar het laad- en ontlaadvermogen van een accu, of naar het type accucellen dat een fabrikant gebruikt bij de productie van het systeem.

Laad- en ontlaadvermogen van thuisbatterijen

Het laadvermogen van een thuisbatterij is bepalend voor de snelheid waarmee het systeem op te laden is. Zeker wanneer je zonnepanelen gebruikt, is het belangrijk om op deze eigenschap van het systeem te letten. Het laadvermogen moet tenminste zo groot zijn als het vermogen van de zonnepanelen op piekmomenten. Ter illustratie: een thuisaccu met stekker heeft vaak een vermogen van zo’n 700 à 800 Watt. Bij een vaste 10 kWh thuisbatterij ligt dat vermogen al snel rond de 2.000 Watt.

Voor het ontlaadvermogen geldt dat deze zo groot moet zijn, als het gevraagde vermogen van de apparaten die je veelal op hetzelfde moment gebruikt. Denk aan het vermogen dat je warmtepomp, de kookplaat en bijvoorbeeld de laadpaal vragen.

10 kWh thuisbatterijen met verschillende accucellen

Naast het laad- en ontlaadvermogen van een 10 kWh thuisbatterij speelt het type accucellen dat gebruikt is bij de productie ervan een rol. In het verleden werd al snel voor lithium-ion accucellen gekozen. Dat is een goedkope oplossing, die ook gebruikt wordt in smartphones en elektrische auto’s. Tegenwoordig gaat de voorkeur steeds vaker uit naar lithium-ijzerfosfaat accucellen. Deze accucellen zijn brandveiliger en daarbij duurzamer. De duurzaamheid ervan uit zich in het aantal laadcycli dat de batterij meegaat.

Bij een lithium-ijzerfosfaat batterij wordt vaak tot 10.000 cycli (of 10 jaar) garantie op de capaciteit van het batterijpakket geboden. In het geval van een lithium-ion batterij gaat het om maximaal 6.000 cycli. Let op, naast de garantie op het batterijpakket wordt er garantie op de werking van het product geboden. Deze garantie loopt vaak 5 jaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de garantie op de omvormer van het systeem.

Stapelbaar of modulair systeem

Verschillende fabrikanten van 10 kWh thuisbatterijen werken met een modulair of stapelbaar systeem. Dit betekent dat een basiselement op een later moment relatief makkelijk kan worden uitgebreid met een tweede of zelfs derde module. Zo laat je de capaciteit van je thuisaccu meegroeien met de behoeften van je huishouden. 

Een uitbreiding van het systeem kan wenselijk zijn wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een nieuwe elektrische warmtepomp in huis. Of denk aan de installatie van een laadpaal voor je elektrische auto, een uitbreiding van het PV-systeem op het dak, enzovoorts. Deze flexibiliteit maakt het interessant om bewust te kiezen voor een systeem dat stapelbaar of modulair opgebouwd is.

Fabrikanten van thuisbatterijen van 10 kWh

De markt met 10 kWh thuisbatterijen heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het aantal aanbieders nam hierbij toe. Thuisaccu’s van producenten als Growatt, Sessy en Midea staan goed aangeschreven. Ze zijn betrouwbaar, gemakkelijk aan te sluiten in huis en brandveilig. Daarbij bieden deze systemen een app of online portaal, waar je de status van de thuisbatterij kunt volgen. 

Ook kun je hier vaak een laad- en ontlaadstrategie kiezen. Zo bepaal je grotendeels zelf, wanneer je de thuisbatterij laat laden en ontladen. Laat je hierbij assisteren door de slimme software waarvan je batterij voorzien is. Op basis van je dagelijkse verbruik, helpt deze je de meest optimale laad- en ontlaadstrategie voor jouw huishouden te bepalen.

Voor de Midea thuisbatterij van 10 kWh geldt daarbij dat deze werkt op basis van AI. Deze slimme aansturing van het systeem laat je jouw rendement maximaliseren. Bij Midea, maar bijvoorbeeld ook bij Sessy, worden geen maandelijkse kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de software. Op deze punten verschillen de fabrikanten van sommige andere aanbieders, waar de software gecombineerd wordt met een abonnement. 

Advies bij aanschaf van 10 kWh thuisbatterij

Wil je weten of een 10 kWh thuisbatterij past bij jouw verbruik of de opbrengst van je bestaande PV-systeem? Ben je benieuwd wat de precieze voordelen zijn van een moderne thuisbatterij? Of is het je nog onduidelijk hoe de verschillende verdienmodellen voor thuisbatterijen werken? Neem gerust contact met ons op, zodat onze installateurs je persoonlijk kunnen adviseren. 

Op zoek naar een indicatie van de kosten van een 10 kWh thuisbatterij? Vul het onderstaande formulier in en vraag jouw offerte aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We nemen telefonisch contact met jou op om de situatie door te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een vrijblijvende offerte. Vul het onderstaande formulier in.

10 kWh thuisbatterij